Tarta z zieloną panna cottą i musem czekoladowym (wegańska, bezglutenowa, bez cukru, bez mąki)
Dobre ciasto nie potrzebuje okazji. A jeżeli okazja się nadarzy, tym bardziej nie można się jej opierać. Trzeba zaprosić gości i wspólnie celebrować chwilę!
Spód tarty to mieszanka nasion i orzechów. Osobiście bardzo lubię słonecznik w takim wydaniu. Natomiast wypełnienie stanowi galaretka na agarze z mleka kokosowego, z dodatkiem kiwi, roszponki i zielonego jęczmienia. Wierzch to krem czekoladowy z awokado oraz plasterki kiwi.
Czekoladowo - owocowa. Orzeźwiająca i jednocześnie słodka. Zwiastuje nadejście wiosny.
TARTA
Z ZIELONĄ PANNA COTTĄ z kiwi, roszponką i młodym zielonym jęczmieniem
I MUSEM CZEKOLADOWYM z awokado
Forma do tarty o średnicy 24-27 cm.
Składniki:
spód tarty
Spód tarty to mieszanka nasion i orzechów. Osobiście bardzo lubię słonecznik w takim wydaniu. Natomiast wypełnienie stanowi galaretka na agarze z mleka kokosowego, z dodatkiem kiwi, roszponki i zielonego jęczmienia. Wierzch to krem czekoladowy z awokado oraz plasterki kiwi.
Czekoladowo - owocowa. Orzeźwiająca i jednocześnie słodka. Zwiastuje nadejście wiosny.
TARTA
Z ZIELONĄ PANNA COTTĄ z kiwi, roszponką i młodym zielonym jęczmieniem
I MUSEM CZEKOLADOWYM z awokado
Forma do tarty o średnicy 24-27 cm.
Składniki:
spód tarty
- 1 szkl. pestek słonecznika
- 1 szkl. orzechów (u mnie mix włoskich i ziemnych niesolonych)
- 1 szkl. płatków migdałowych
- 3 łyżki kakao naturalnego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki upłynnionego oleju kokosowego extra virgin
zielona panna cotta
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3 owoce kiwi
- 1 garść roszponki (ewentualnie rukoli lub szpinaku)
- 1 łyżka młodego zielonego jęczmienia (mielonego)
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka agar-agar (agaru)
mus czekoladowy
- 1 dojrzałe awokado
- 2-4 łyżki syropu klonowego (ja dałam 2 łyżki)
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
1-2 owoce kiwi do dekoracji
Wykonanie:
- Słonecznik mielę na proszek (nie na masło) w młynku do kawy. Wsypuję do miski. Mielę orzechy, wsypuję do miski. Mielę płatki migdałowe, wsypuję do miski.
- Dodaję kakao i mieszam łyżką. Następnie wlewam syrop klonowy i upłynniony olej kokosowy. Rękami zagniatam masę o konsystencji jak na trufle.
- Formę na tartę wykładam folią spożywczą lub aluminiową zostawiając spory zapas na brzegach, żeby łatwiej było później wyjąć ciasto. Masą słonecznikowo-orzechową wylepiam dokładnie spód i boki blaszki. Przykrywam drugim kawałkiem folii i wstawiam do lodówki (lub nawet do zamrażarki).
- Do garnka przelewam całą zawartość puszki mleka kokosowego. Wsypuję agar, mieszam trzepaczką i zagotowuję. Gotuję przez 5-10 minut, żeby aktywować agar. Zdejmuję garnek z ognia i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
- W wysokim naczyniu umieszczam obrane i pokrojone kiwi, roszponkę, sok z cytryny i syrop klonowy. Miksuję na gładki mus. Dosypuję sproszkowany młody jęczmień i wlewam mleczko kokosowe ugotowane z agarem, miksuję. Na koniec wsypuję nasiona chia i mieszam łyżką.
- Zieloną masę wylewam na schłodzony spód i odstawiam do stężenia.
- Awokado rozkrawam na pół, łyżeczką wyjmuję miękki miąższ i umieszczam w wysokim naczyniu blendera. Wsypuję kakao i wlewam syrop klonowy. Blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdyby krem czekoladowy miał mieć bardziej stałą konsystencję, dodaję upłynniony olej kokosowy.
- Mus czekoladowy rozsmarowuję na stężałej, zielonej galaretce. Na wierzchu układam plasterki kiwi. Przykrywam ponownie folią i wstawiam do lodówki. Tartę podaję schłodzoną.
By zjeść odrobinę ciacha nie musi być specjalnej okazji. Bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńZgadzam się w zupełności!
UsuńDziękuję i pozdrawiam.
Bardzo dobry pomysł wykorzystania orzechów do spodu ciasta.
OdpowiedzUsuńZawsze trochę zdrowiej i odpalać piekarnika nie trzeba ;)
Usuń