Tarta z zieloną panna cottą i musem czekoladowym (wegańska, bezglutenowa, bez cukru, bez mąki)

Dobre ciasto nie potrzebuje okazji. A jeżeli okazja się nadarzy, tym bardziej nie można się jej opierać. Trzeba zaprosić gości i wspólnie celebrować chwilę!
Spód tarty to mieszanka nasion i orzechów. Osobiście bardzo lubię słonecznik w takim wydaniu. Natomiast wypełnienie stanowi galaretka na agarze z mleka kokosowego, z dodatkiem kiwi, roszponki i zielonego jęczmienia. Wierzch to krem czekoladowy z awokado oraz plasterki kiwi.
Czekoladowo - owocowa. Orzeźwiająca i jednocześnie słodka. Zwiastuje nadejście wiosny.


TARTA
Z ZIELONĄ PANNA COTTĄ z kiwi, roszponką i młodym zielonym jęczmieniem
I MUSEM CZEKOLADOWYM z awokado

Forma do tarty o średnicy 24-27 cm.

Składniki:

spód tarty
  • 1 szkl. pestek słonecznika
  • 1 szkl. orzechów (u mnie mix włoskich i ziemnych niesolonych)
  • 1 szkl. płatków migdałowych
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki upłynnionego oleju kokosowego extra virgin
zielona panna cotta
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 owoce kiwi
  • 1 garść roszponki (ewentualnie rukoli lub szpinaku)
  • 1 łyżka młodego zielonego jęczmienia (mielonego)
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka agar-agar (agaru)
mus czekoladowy
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2-4 łyżki syropu klonowego (ja dałam 2 łyżki)
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
1-2 owoce kiwi do dekoracji


Wykonanie:
  1. Słonecznik mielę na proszek (nie na masło) w młynku do kawy. Wsypuję do miski. Mielę orzechy, wsypuję do miski. Mielę płatki migdałowe, wsypuję do miski.
  2. Dodaję kakao i mieszam łyżką. Następnie wlewam syrop klonowy i upłynniony olej kokosowy. Rękami zagniatam masę o konsystencji jak na trufle.
  3. Formę na tartę wykładam folią spożywczą lub aluminiową zostawiając spory zapas na brzegach, żeby łatwiej było później wyjąć ciasto. Masą słonecznikowo-orzechową wylepiam dokładnie spód i boki blaszki. Przykrywam drugim kawałkiem folii i wstawiam do lodówki (lub nawet do zamrażarki).
  4. Do garnka przelewam całą zawartość puszki mleka kokosowego. Wsypuję agar, mieszam trzepaczką i zagotowuję. Gotuję przez 5-10 minut, żeby aktywować agar. Zdejmuję garnek z ognia i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  5. W wysokim naczyniu umieszczam obrane i pokrojone kiwi, roszponkę, sok z cytryny i syrop klonowy. Miksuję na gładki mus. Dosypuję sproszkowany młody jęczmień i wlewam mleczko kokosowe ugotowane z agarem, miksuję. Na koniec wsypuję nasiona chia i mieszam łyżką.
  6. Zieloną masę wylewam na schłodzony spód i odstawiam do stężenia.
  7. Awokado rozkrawam na pół, łyżeczką wyjmuję miękki miąższ i umieszczam w wysokim naczyniu blendera. Wsypuję kakao i wlewam syrop klonowy. Blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdyby krem czekoladowy miał mieć bardziej stałą konsystencję, dodaję upłynniony olej kokosowy.
  8. Mus czekoladowy rozsmarowuję na stężałej, zielonej galaretce. Na wierzchu układam plasterki kiwi. Przykrywam ponownie folią i wstawiam do lodówki. Tartę podaję schłodzoną.
Smacznego!





Komentarze

  1. By zjeść odrobinę ciacha nie musi być specjalnej okazji. Bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w zupełności!
      Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo dobry pomysł wykorzystania orzechów do spodu ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze trochę zdrowiej i odpalać piekarnika nie trzeba ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty