Zupa czosnkowo-cukiniowa z sokiem z ogórków kiszonych (wegańska)
Z założenia miała to być zupa czosnkowa, bo jakoś sporo główek leżało w szafce na warzywa i nawet kiełkować zaczęły. Ale cukinia też leżała, więc przy okazji dodałam. Ma na tyle neutralny smak, że zupie nie zaszkodzi. I wodę po ogórkach miałam w lodówce. Akurat brakowało czegoś, żeby zakwasić. A ziemniaki to tak standardowo, żeby zupa była aksamitna po zmiksowaniu, bo sera nie planowałam dodawać a i mleko gdzieś wyszło.
Czyli można powiedzieć, zupa śmieciówka, która smakuje jak delikatna ogórkowa z ogórków kiszonych, chociaż jest bez ogórków. A w całym domu pachnie czosnkiem, chociaż w zupie nie dominuje i nawet Panowie zjedli ze smakiem.
Porady: Sok z kiszonych ogórków, podobnie jak sok z kiszonych buraków czy sok z kiszonej kapusty, to naturalny probiotyk. Zawiera bogactwo składników odżywczych, które wzmacniają i odżywiają nasz organizm. Szkoda by było to wygotować (to nie zupa ogórkowa), więc sok z ogórków dodaję do zupy na sam koniec i już nie zagotowuję ponownie.
ZUPA CZOSNKOWO-CUKINIOWA Z SOKIEM Z OGÓRKÓW KISZONYCH
z grzankami czosnkowymi
4-6 porcji
Składniki:
Czyli można powiedzieć, zupa śmieciówka, która smakuje jak delikatna ogórkowa z ogórków kiszonych, chociaż jest bez ogórków. A w całym domu pachnie czosnkiem, chociaż w zupie nie dominuje i nawet Panowie zjedli ze smakiem.
Porady: Sok z kiszonych ogórków, podobnie jak sok z kiszonych buraków czy sok z kiszonej kapusty, to naturalny probiotyk. Zawiera bogactwo składników odżywczych, które wzmacniają i odżywiają nasz organizm. Szkoda by było to wygotować (to nie zupa ogórkowa), więc sok z ogórków dodaję do zupy na sam koniec i już nie zagotowuję ponownie.
ZUPA CZOSNKOWO-CUKINIOWA Z SOKIEM Z OGÓRKÓW KISZONYCH
z grzankami czosnkowymi
4-6 porcji
Składniki:
- 1 średnia cukinia (u mnie 330g po obraniu)
- 3 średnie ziemniaki (u mnie przypadkiem również 330g po obraniu)
- 8 dużych ząbków czosnku (moje były naprawdę charakterne) + 2 ząbki czosnku do grzanek
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 2 szkl. wody
- 1 szkl. soku z ogórków kiszonych
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka kromek chleba na grzanki
- oliwa z oliwek do smażenia
- 8 ząbków czosnku obieram i przeciskam przez praskę. Odstawiam na 10 minut. Czosnek można też posiekać. U mnie Młody zarządził użycie wyciskarki do czosnku.
- Na patelni rozgrzewam oliwę w emulsji wodnej, tj. wymieszaną z wodą. Wrzucam czosnek, pozostawiając tak z 1/4 na później, i podsmażam co jakiś czas mieszając, do czasu aż zacznie się rumienić.
- Cukinię i ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę. W sezonie cukinię można spokojnie zostawić ze skórką.
- Podsmażony czosnek przenoszę do garnka, dodaję pokrojone warzywa i zalewam całość bulionem oraz wodą (zwykłą). Doprowadzam do wrzenia i gotuję pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (około 20 minut).
- Pod koniec gotowania wsypuję przyprawy i pozostałą część przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Zupę miksuję na krem przy pomocy ręcznego blendera. Dolewam sok z kiszonych ogórków i już nie podgrzewam. Podaję z czosnkowymi grzankami.
- Grzanki - pozostałe dwa ząbki czosnku przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam oliwę i delikatnie podsmażam czosnek (najlepiej połowę, jeżeli grzanki będą smażone na dwie raty, a drugi ząbek czosnku z drugą turą grzanek). Chleb, lub bułkę, kroję w kostkę. Wsypuję na patelnię i podsmażam na średniej mocy palnika, mieszając grzanki od czasu do czasu.
Komentarze
Prześlij komentarz