Zupa krem pomidorowo-dyniowa z ryżem (wegańska)

Szybka zupa z wykorzystaniem dyni i przecieru pomidorowego a jeżeli już masz w zamrażarce gotowe purée z dyni, to wręcz ekspresowa. Polecam!
I nie wykręcaj się długą listą składników, to głównie przyprawy, bazowe produkty na pewno są na wyciągnięcie ręki.
Miałam akurat do wykorzystania małą dynię piżmową i postanowiłam ją uzupełnić o passatę pomidorową, która już też od dłuższego czasu stała w lodówce. Możesz wykorzystać także domowy przecier pomidorowy, zagęszczony. Świeże pomidory o tej porze roku lepiej sobie odpuścić.


ZUPA POMIDOROWO-DYNIOWA
Z RYŻEM

3-4 porcje

Składniki:
  • 1 szkl. purée z dyni (u mnie z piżmowej)
  • 1 szkl. passaty pomidorowej (lub domowego przecieru pomidorowego)
  • 1 cebula (u mnie biała)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szkl. mleka kokosowego (u mnie domowe)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion gorczycy (lub kolendry)
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1-2 łyżeczki syropu daktylowego (lub miodu) do smaku
  • Oliwa z oliwek - do smażenia
  • Prażone wiórki kokosowe (np. z dodatkiem przypraw) - do dekoracji (opcjonalnie)
  • Kiełki - do dekoracji (opcjonalnie)
  • 1 szkl. ryżu (np. pełnoziarnisty)- do podania
Wykonanie:
  1. Jak zrobić purée z dyni - Dynię myję, rozkrawam i łyżeczką wyjmuję nasiona. Wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę w 200 stopniach przez około 40 minut, aż dynia będzie miękka a wbity widelec będzie wchodził jak w masło. Zostawiam do przestygnięcia a następnie obieram ze skóry, bądź wydrążam miąższ łyżką. Rozdrabniam blenderem ręcznym na purée. Gdy ostygnie możesz poporcjować i nadwyżkę zamrozić, przyda się na czarną godzinę.
  2. Gdy przygotowujesz dynię od początku, warto upiec ją razem z cebulą przekrojoną na pół (w łupinie) i ząbkami czosnku (również w łupinie). Później je obrać i pokroić, albo od razu zmiksować z dynią.
  3. Gdy mam już mrożone purée, cebulę i czosnek kroję w kostkę i podsmażam w garnku o grubym dnie.
  4. Następnie dodaję passatę pomidorową, purée z pieczonej dyni, mleko kokosowe i wszystkie przyprawy. Gotuję przez 10 minut. Gdy lekko przestygnie dodaję słodzidło do smaku.
  5. Podczas, gdy zupa się gotuje, w osobnym garnku zagotowuję wodę. Ryż wypłukuję na sicie i wsypuję do gotującej się wody (1 porcja ryżu na 2 porcje wody). Pilnuję, ale nie mieszam. Gdy ryż wchłonie całą wodę, przykrywam garnek i odstawiam do napęcznienia.
  6. Na talerze wykładam ryż, zalewam ciepłą zupą, skropiam oliwą z oliwek, posypuję prażonymi wiórkami lub świeżymi kiełkami (wiórki pozostałe po robieniu mleka kokosowego).
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty