Wytrawne ciastka z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Święta to nie tylko czas biesiadowania z rodziną, ale także spotkań ze znajomymi. Oczywiście nie trzeba się martwić, że gdy wpadną goście z niezapowiedzianą wizytą nie będziemy mieli czym ich poczęstować, w takim okresie lodówki są pełne pieczonych pasztetów, pasztecików, ciast czy innych różności, ale wytrawne ciastka do przegryzania, lub w zastępstwie chleba do sałatki jarzynowej, to zawsze jakieś urozmaicenie. A w sytuacji, jakby jednak brakło Wam pasztetów, to świetnie sprawdzą się także na ciepło w bułce, jak burgery. Polecam, bo te ciastka są szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i naprawdę smaczne, także przygotujcie je przynajmniej z podwójnej porcji!
WYTRAWNE CIASTKA
Z CZERWONEJ FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW
12 sztuk średnio-dużych, płaskich ciastek
Składniki:
WYTRAWNE CIASTKA
Z CZERWONEJ FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW
12 sztuk średnio-dużych, płaskich ciastek
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (około 1 i 1/2 szklanki)
- 1/2 szkl. płatków owsianych (GF), lub orkiszowych (glutenowcy)
- 10 szt. suszonych pomidorów z oleju
- 1/4 szkl. oleju z zalewy pomidorowej
- 1/4 szkl. wody
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
Wykonanie:
- Fasolę płuczę na sicie, przenoszę do miski.
- Pomidory kroję w kostkę, czosnek kroję, lub przeciskam przez praskę, dodaję do miski.
- Dodaję olej, wodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Blenderem ręcznym ucieram na gładką masę.
- Płatki owsiane mielę w młynku do kawy, wsypuję do pasty z fasoli i jeszcze chwilę miksuję.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, blachę wykładam papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładam porcję ciasta i rozprowadzam, tworząc płaskie ciastko. Piekę około 35-40 minut, do osiągnięcia pożądanego poziomu chrupkości. Przechowuję w szczelnym pojemniku, aby nie złapały wilgoci (chociaż pewnie i tak wszystko zjecie od razu).
Komentarze
Prześlij komentarz