Jaglane serniczki cytrynowo-kokosowe z musem czekoladowym (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
W tym deserze połączyłam cytrynową kaszę jaglaną z dodatkiem wiórków kokosowych razem ze słodkim kremem czekoladowym z purée z dyni. Przepis powstał z chęci wykorzystania resztki kaszy jaglanej (akurat 1/2 szklanki) i resztki purée dyniowego (też akurat 1/2 szklanki). Mleko kokosowe, w którym gotowałam kaszę, było domowej produkcji (1/2 szkl. wiórków na 2 szkl. wody), więc użyte w przepisie wiórki kokosowe, to wysuszona pulpa. Taki recykling.
Ja swoje jagielniczki przygotowałam w słoikach, bo chciałam je zjeść podczas weekendowego pobytu na działce, ale możesz wykonać także klasyczny jagielnik w małej tortownicy. Zmniejsz wtedy ilość mleka do gotowania z około 1 i 1/2 do 1 szklanki aby mieć pewność, że się nie rozpłynie.
JAGLANE SERNICZKI CYTRYNOWO-KOKOSOWE
Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Porcja na 5 słoików, lub małą tortownicę o średnicy 16 cm.
Składniki:
masa jaglana
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej
- 1/2 szkl. orzechów nerkowca
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 4 łyżki syropu z agawy, klonowego, lub innego słodu - do smaku
- 2 łyżki musu kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin
- 1 - 1 i 1/2 soku i skórki z cytryny (u mnie wyszły 3 łyżki soku) - do smaku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta kurkumy (ja dałam 1/2 łyżeczki i uważam, że przesadziłam)
mus czekoladowy
- 1/2 szkl. purée z dyni
- 4 suszone daktyle
- 2 łyżki naturalnego kakao (karobu, lub surowego kakao)
- 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
Wykonanie:
- Dzień wcześniej - kaszę zalewam wodą (bez odmierzania, sporą ilością) i odstawiam na noc, to samo czynię z nerkowcami (tutaj najlepsza będzie przegotowana, wystudzona woda). Wiórki kokosowe zalewam dokładnie 2 szklankami przegotowanej, wystudzonej wody (wiórki będą miksowane razem z wodą z moczenia). Namocz także na mus czekoladowy daktyle w 1/2 szklanki wody. Przygotuj purée z dyni według TEGO przepisu.
- Wiórki kokosowe miksuję razem z wodą, w której się moczyły. Przy pomocy sitka oddzielam pulpę od mleka kokosowego. Zachowuję obie frakcje.
- Kaszę odsączam, przelewam gorącą wodą a następnie wypłukuję. Wsypuję do garnka i zalewam odsączonym mlekiem kokosowym i gotuję do aż wchłonie cały płyn. Odstawiam na chwilę do spęcznienia.
- W tym czasie możesz podsuszyć wiórki na patelni. Ważne, jeśli chcesz zrobić ciasto w tortownicy. Gdy przygotowujesz deser w słoikach, albo pucharkach, możesz pominąć ten krok. Część uprażonych wiórków możesz odłożyć do dekoracji, lub obsypać wierzch świeżymi wiórkami.
- Orzechy nerkowca odsączam na sicie. Wsypuję do wysokiego naczynia blendera (u mnie ręczny), dodaję ze dwie łyżki kaszy i miksuję na gładko. Następnie łączę z pozostałymi składnikami i wszystko razem miksuję. Olej kokosowy i mus kokosowy możesz wcześniej rozpuścić, jeżeli kasza zbyt wystygła. Gdyby masa była zbyt zbita, dodaj trochę mleka lub wody. Gdy zbyt wodnista, dosyp wiórków lub mąki kokosowej. Sprawdź poziom słodkości i kwaśności.
- Napełniam słoiczki kaszą. Odstawiam na chwilę do przestygnięcia i w tym czasie przygotowuję mus czekoladowy.
- Daktyle blenduję razem z wodą, w której się moczyły (u mnie ręczny blender). Dodaję pozostałe składniki i miksuję dalej do uzyskania puszystego kremu czekoladowego.
- Mus czekoladowy wykładam na masę sernikową, zakręcam słoiczki i wstawiam do lodówki, aby obie masy dobrze się związały. Zjadam w plenerze ☺
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz