Kaszotto z zielonymi szparagami i młodymi marchewkami (wegańskie)

Wiosenne kaszotto z sezonowymi warzywami - zielonymi szparagami i młodymi marchewkami. Do tego puree z dyni, która akurat uchodzi za królową jesieni, jednak upieczona i zmiksowana może być przechowywana w stanie zamrożenia i wykorzystywana przez okrągły rok. A teraz, zanim warzywniki się na dobre zazielenią, jest okazja żeby trochę uprzątnąć zamrażarkę.
Szparagi i marchewki krótko obsmażałam, dzięki czemu zachowały smak świeżych warzyw i pozostały lekko chrupiące.


KASZOTTO Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I MŁODYMI MARCHEWKAMI
pomidorowo-dyniowe, bez mleka, bez bulionu

2 - 3 porcje

Składniki:
  • 1 szkl. kaszy jęczmiennej
  • 200g zielonych szparagów (bez zdrewniałych końcówek)
  • 200g młodych marchewek (2 sztuki)
  • 1/2 szkl. puree z pieczonej dyni
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • Kilkanaście listków świeżego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
  • Olej do smażenia


Wykonanie:
  1. Na dużej patelni (ja na woku) rozgrzewam olej.
  2. Marchewki myję (ewentualnie obieram) i kroję w grube, około 3mm talarki. Podsmażam przez 3 minuty.
  3. W międzyczasie myję szparagi i kroję w jeszcze grubsze talarki, tak na 5mm. Dodaję do marchewek i podsmażam razem przez kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  4. Podsmażone warzywa przekładam na talerz a na patelnię wsypuję kaszę jęczmienną z przyprawami. Mieszam, by przyprawy się nie spaliły.
  5. Kaszę zalewam szklanką wrzącej wody, mieszam od czasu do czasu. Gdy kasza wchłonie cały płyn wlewam drugą szklankę wrzątku i dodaję koncentrat pomidorowy oraz pure dyniowe. Patelnię przykrywam i nadal podgrzewam, aż kasza wchłonie cały płyn, ale nadal będzie wilgotna. W razie potrzeby dolewam więcej wody.
  6. Na koniec dodaję drobno porwane listki oregano oraz wcześniej podsmażone warzywa. Mieszam, jeszcze przez kilka sekund podgrzewam i gotowe! Kaszotto ze szparagami i marchewkami można nakładać na talerze. Jest pyszne, zarówno na świeżo jak i po odgrzaniu.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty