Kaszotto z zielonymi szparagami i młodymi marchewkami (wegańskie)
Wiosenne kaszotto z sezonowymi warzywami - zielonymi szparagami i młodymi marchewkami. Do tego puree z dyni, która akurat uchodzi za królową jesieni, jednak upieczona i zmiksowana może być przechowywana w stanie zamrożenia i wykorzystywana przez okrągły rok. A teraz, zanim warzywniki się na dobre zazielenią, jest okazja żeby trochę uprzątnąć zamrażarkę.
Szparagi i marchewki krótko obsmażałam, dzięki czemu zachowały smak świeżych warzyw i pozostały lekko chrupiące.
Szparagi i marchewki krótko obsmażałam, dzięki czemu zachowały smak świeżych warzyw i pozostały lekko chrupiące.
KASZOTTO Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I MŁODYMI MARCHEWKAMI
pomidorowo-dyniowe, bez mleka, bez bulionu
pomidorowo-dyniowe, bez mleka, bez bulionu
2 - 3 porcje
Składniki:
- 1 szkl. kaszy jęczmiennej
- 200g zielonych szparagów (bez zdrewniałych końcówek)
- 200g młodych marchewek (2 sztuki)
- 1/2 szkl. puree z pieczonej dyni
- 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- Kilkanaście listków świeżego oregano
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/4 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
- Olej do smażenia
Wykonanie:
- Na dużej patelni (ja na woku) rozgrzewam olej.
- Marchewki myję (ewentualnie obieram) i kroję w grube, około 3mm talarki. Podsmażam przez 3 minuty.
- W międzyczasie myję szparagi i kroję w jeszcze grubsze talarki, tak na 5mm. Dodaję do marchewek i podsmażam razem przez kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Podsmażone warzywa przekładam na talerz a na patelnię wsypuję kaszę jęczmienną z przyprawami. Mieszam, by przyprawy się nie spaliły.
- Kaszę zalewam szklanką wrzącej wody, mieszam od czasu do czasu. Gdy kasza wchłonie cały płyn wlewam drugą szklankę wrzątku i dodaję koncentrat pomidorowy oraz pure dyniowe. Patelnię przykrywam i nadal podgrzewam, aż kasza wchłonie cały płyn, ale nadal będzie wilgotna. W razie potrzeby dolewam więcej wody.
- Na koniec dodaję drobno porwane listki oregano oraz wcześniej podsmażone warzywa. Mieszam, jeszcze przez kilka sekund podgrzewam i gotowe! Kaszotto ze szparagami i marchewkami można nakładać na talerze. Jest pyszne, zarówno na świeżo jak i po odgrzaniu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz