Ryż ze szparagami (wegański, bezglutenowy)

Ryż ze szparagami, to danie łatwe, szybkie i przyjemne. Na dodatek jednogarnkowe, więc zmywania po obiedzie też dużo nie ma.
Ryż ze szparagami może być dodatkiem do obiadu - zamiast zwykłego ryżu jego wiosenna wersja, lub stanowić samodzielne danie, typu sałatka na ciepło lub ekspresowe risotto.


WIOSENNY RYŻ ZE SZPARAGAMI
bez bulionu, bez mleka, bez jajek
2-3 porcje
Składniki:
  • 1 szkl. ryżu długoziarnistego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 2 łyżki nasion sezamu (u mnie biały i czarny niełuskany)
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
  1. Ryż wsypuję na sito i przepłukuję pod bieżącą wodą. Wsypuję do garnka i zalewam 2 szklankami wody. Dodaję przyprawę do grilla, mieszam i gotuję na małym ogniu już bez mieszania.
  2. W międzyczasie obieram końcówki szparagów, kroję je w 0,5cm plasterki. Wsypuję na wierzch ryżu.
  3. Szczypior z dymką siekam. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaję szczypiorek, sezam, czarną sól i mieszam. Doprawiam do smaku.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty