Ryż ze szparagami (wegański, bezglutenowy)
Ryż ze szparagami, to danie łatwe, szybkie i przyjemne. Na dodatek jednogarnkowe, więc zmywania po obiedzie też dużo nie ma.
Ryż ze szparagami może być dodatkiem do obiadu - zamiast zwykłego ryżu jego wiosenna wersja, lub stanowić samodzielne danie, typu sałatka na ciepło lub ekspresowe risotto.
Ryż ze szparagami może być dodatkiem do obiadu - zamiast zwykłego ryżu jego wiosenna wersja, lub stanowić samodzielne danie, typu sałatka na ciepło lub ekspresowe risotto.
WIOSENNY RYŻ ZE SZPARAGAMI
bez bulionu, bez mleka, bez jajek
bez bulionu, bez mleka, bez jajek
2-3 porcje
Składniki:
- 1 szkl. ryżu długoziarnistego
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- 2 łyżki nasion sezamu (u mnie biały i czarny niełuskany)
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- 1/4 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ryż wsypuję na sito i przepłukuję pod bieżącą wodą. Wsypuję do garnka i zalewam 2 szklankami wody. Dodaję przyprawę do grilla, mieszam i gotuję na małym ogniu już bez mieszania.
- W międzyczasie obieram końcówki szparagów, kroję je w 0,5cm plasterki. Wsypuję na wierzch ryżu.
- Szczypior z dymką siekam. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaję szczypiorek, sezam, czarną sól i mieszam. Doprawiam do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz