Krem czekoladowy z ryżu (wegański, bezglutenowy)

Kremowy pudding ryżowy, z dodatkiem czekolady i kakao. Do tego sezonowe owoce. Idealna propozycja na letni deser!
Przygotowałam ten krem dla siebie, na Dzień Matki. Żeby nie było, Młody też miał swój udział w jego powstaniu - niósł borówki z targu i nawet nie podjadał, a później pomagał przy "sesji zdjęciowej" i również nie podjadał w trakcie! 😛
Czekoladowy krem z ryżu smakuje dorosłym i dzieciom, więc może być także deserem na Dzień Dziecka.


W przypadku puddingów najlepiej sprawdza się ryż biały, łatwiej się rozgotowuje. Ja miałam mix zwykłego i pełnoziarnistego, przez co pozostały widoczne niedomiksowane fragmenty tego drugiego. Nie szkodzi, i tak było pysznie. 😋


KREM CZEKOLADOWY Z RYŻU
bez jajek, bez laktozy


6 słoiczków o pojemności 375ml każdy.

Składniki:
  • 1 szkl. ryżu długoziarnistego (zwykłego lub pełnoziarnistego)
  • 2 szkl. wody
  • 2 szkl. napoju roślinnego (u mnie owsiany)
  • 3 rządki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kakao naturalnego
  • 3 łyżki cukru nierafinowanego (lub innego słodzika), do smaku
  • 2 dojrzałe banany

Wykonanie:
  1. Ryż przepłukuję pod bieżącą wodą, następnie wsypuję do garnka, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn, pod koniec wsypuję cukier.
  2. Do gorącego ryżu wrzucam połamaną na kostki czekoladę. Przykrywam i pozwalam, aby ryż odpoczął i spęczniał a czekolada zaczęła się rozpuszczać.
  3. Dodaję kakao, pokrojone na mniejsze kawałki banany i wlewam mleko roślinne. Wszystko razem blenduję, dosyć długo, na gładki krem.
  4. Pudding nakładam do pucharków lub słoiczków, zakręcam i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję owocami - u mnie banany, borówki i truskawki.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty