Pasta z brokułu i fasoli mung + zupka dla niemowlaka (wegańska, bezglutenowa)

Lodówka bez pasty do chleba jest jakaś taka niepełna, wybrakowana. Pastę zawsze warto mieć, bo gdy nagle dopada nas głód, wystarczy ukroić kawałek chleba, posmarować pastą i problem z głowy. Gdy nam się spieszy, albo mamy pustą spiżarkę, wystarczy ugotować makaron, lub kaszę, wymieszać z pastą i mamy obiad gotowy.
Pasty do chleba domowej roboty to coś, co nie wymaga zbyt wiele zachodu, można je dowolnie modyfikować, w zależności na co mamy ochotę, lub co akurat mamy pod ręką. Ja miałam ugotowaną fasolę mung a w lodówce brokuła, więc postanowiłam przygotować zieloną pastę na kanapki.
Przy okazji, w zasadzie z tych samych składników, ale bez przypraw, ugotowałam zupę dla Młodego. W prawdzie niemowlakiem już nie jest, ale była to szybka akcja. Tak jak można się było spodziewać, zjadł ze smakiem, także może i Twojemu dziecku posmakuje? Zawsze też możesz tę zupę - nie zupę, odrobinę doprawić, lub ugotować do niej makaron a podaną listę składników potraktuj jako bazę. Działaj!
P.s. Niemowlakom stopniowo wprowadzaj strączki i w niewielkich ilościach. Fasolę możesz też wcześniej skiełkować, aby była łatwiej strawna.


PASTA Z BROKUŁU I FASOLI MUNG

Około dwa słoiczki o poj. 250 ml każdy.

Składniki:
  • 1/2 główki brokułu (200g) - spokojnie możecie wykożystać też łodygę
  • 1 i 1/2 szkl. ugotowanej fasoli mung (300g)
  • 1/2 cebuli lub biała część pora (około 85g) - opcjonalnie
  • 1/2 szkl. słonecznika - opcjonalnie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Dzień wcześniej - namaczam przez noc fasolę (około 1 szklanki suchej fasoli). Rano przepłukuję ją pod bieżącą wodą, zalewam dużą ilością świeżej wody i gotuję do miękkości (około 30 minut).
  2. W naczyniu do gotowania na parze zagotowuję niewielką ilość wody (na wysokość 1-2 cm. Różyczki brokuła myję i umieszczam w górnym garnku. Łodygę obieram i kroję w mniejsze kawałki. Gdy woda się zagotuje, umieszczam górną część nad parą i gotuję, aż brokuł będzie ugotowany al dente. Gdy nie masz naczynia do gotowania na parze, zagotuj w garnku małą ilość wody i wrzuć brokuła na wrzątek, gotuj około 3 minut i odcedź.
  3. Na suchej patelni podprażam przez chwilę ziarna słonecznika, aż się lekko zarumienią. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestudzenia, następnie można je zmiksować w młynku do kawy lub malakserze.
  4. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec można dodać drobno posiekany, lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. W misce łączę ugotowaną fasolkę mung, brokuła, oliwę, przyprawy i miksuję na pastę. Można dodać trochę wody spod gotowania brokułów, gdyby ciężko było miksować. Dodaję usmażoną cebulę z czosnkiem i zmielony słonecznik, mieszam łyżką.
  6. Przechowuję w szczelnie zamkniętych słoiczkach w lodówce. Używam do smarowania pieczywa, jako pasta do makaronu, albo ryżu czy kaszy.
OPCJA DLA NIEMOWLAKA - ZUPKA

Gdy masz w domu małe dziecko, nie musisz dwa razy gotować obiadu! Zwiększ tylko ilość ugotowanej fasoli i brokuła, to w zasadzie wszystko.

Składniki na zieloną zupkę:
  • 1/2 - 1 szkl. ugotowanej fasoli mung
  • 1/2 główki brokułu
  • 4 małe liście jarmużu - opcjonalnie, chciałam trochę wzbogacić zupę
  • Woda z gotowania warzyw - do odpowiedniej konsystencji
  • 1 łyżeczka soku z cytryny - do smaku
  • Olej nierafinowany do polania zupy
Wykonanie:
  1. Fasolę gotuję razem z fasolą na pastę brokułową.
  2. Brokuła gotuję razem z brokułem do pasty. Pod koniec dorzucam listki jarmużu, oberwane od twardych ogonków. Gdyby wszystko się nie mieściło, możesz gotować w wodzie, w dolnym garnku.
  3. Fasolę, brokuł, jarmuż i wodę z gotowania warzyw miksuję na gładko. Doprawiam sokiem z cytryny, po nałożeniu do miseczki skrapiam olejem.
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty