Błyskawiczny pudding z kaszki dla niemowlaka i starszaka (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Kaszka z owocami w formie puddingu, bo deser dla dziecka to nie musi być kupny jogurcik owocowy z syropem glukozowo-fruktozowym.
Możesz wykorzystać tutaj ulubioną kaszkę dziecka. My byliśmy u dziadka, gdzie słoik został opisany po prostu "kaszka błyskawiczna". Podejrzewam jaglaną, ale sprawdzi się także owsiana, gryczana czy wielozbożowa. Także kasza manna, tylko tą należy ugotować.
Dla starszego dziecka lub dla dorosłych możesz dodać więcej kakao i posłodzić syropem. Przy młodszych dzieciach dodatki zredukuj do minimum.


PUDDING OWOCOWY Z KASZKI

1 porcja, słoik 340ml

Składniki:
  • 1/2 awokado (bardzo miękkie)
  • 1 banan
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, ja nie dałam)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2-3 łyżki ulubionej kaszki błyskawicznej
  • Garść malin (około 70g) - u mnie na blogu sezon na maliny, ale sprawdzą się każde owoce jagodowe
Wykonanie:
  1. Kaszkę wsypuję do miski i (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) zalewam przegotowaną wodą o temperaturze 40 stopni. Ilość wody może być różna w zależności od rodzaju kaszki, konsystencja preferowana przez dziecko, raczej rzadka, ale nie wodnista. U mnie na 2 łyżki kaszki dodałam około 5 łyżek wody.
  2. Obieram awokado i banana, skrapiam sokiem z cytryny. Rozgniatam widelcem na gładko. (Wykorzystuję połówkę awokado bez pestki, ta z pestką lepiej się przechowuje)
  3. Dodaję kakao, kaszkę i mieszam do połączenia się składników. Ewentualnie dosładzam do smaku.
  4. Mieszam z malinami (dla mniejszych dzieci maliny kroimy na połówki), przekładam do słoiczka i zabieram ze sobą na spacer.
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty