Ciasto z buraków i malin (wegańskie, bez cukru)
Mam wrażenie, że ostatnio nie ogarniamy naszych zapasów i ciągle wymyślam jak uratować coś przed zepsuciem. Dwa, lekko wiotkie małe buraczki i końcówka mrożonych malin. Pasują do siebie kolorystycznie, więc z powodzeniem można wykorzystać je w jednej potrawie. A że na słodkie zawsze mam ochotę, więc powstało ciasto śniadaniowe buraczano-malinowe.
Ciasto robiłam równolegle z mlekiem kokosowym i wykorzystałam wiórki - mokre, odciśnięte tylko na sicie. Z 1/2 szklanki suchych wiórków użytych do produkcji domowego mleka uzyskasz około 3/4 do 1 szklanki wytłoków. Jeżeli używasz świeżych, suchych wiórków, warto je wcześniej namoczyć, aby lepiej się skleiły z masą. Moje ciasto było miękkie i wilgotne. Jeżeli wolisz suche, nie namaczaj wiórków i po przygotowaniu masy pod wypiek odstaw ją na kilka-kilkanaście minut, aby mogły związać wilgoć z innych składowych. ☺
W podanych składnikach podałam przedział 4-8 daktyli. Dodaj w zależności jaki wypiek chcesz uzyskać. Przy 8 sztukach ciasto będzie słodkie samo w sobie idealne na deser nawet bez polewy czy innego lukru. Przy 4 daktylach otrzymasz ciasto idealne na drugie śniadanie (lub nawet pierwsze), ale po dodaniu słodkiego lukru lub bitej śmietanki otrzymasz odpowiednio dosłodzony i elegancki deser. Ja, ze względu na Młodego, w swoim wypieku użyłam tylko 4 daktyle i dodatkowo mąkę pełnoziarnistą, więc było to typowe ciasto śniadaniowe, coś w stylu ciast-chlebków. Kilka kawałków oblałam lukrem kokosowym (bez cukru), kilka lukrem z cukru nierafinowanego a kilka zjedliśmy bez polewy. Męża nie było, więc jedliśmy tylko ja i Młody, pochłonęliśmy całość na dwa razy. Pierwsza część zaczęła znikać ze stołu, zanim skończyłam robić zdjęcia!
CIASTO Z BURAKÓW I MALIN
Mała kwadratowa blaszka o długości boku 21 cm, pokroiłam na 12 kawałków.
Możesz też wykorzystać blachę do pieczenia babeczek - powinno spokojnie wyjść 12 sztuk.
Składniki:
Ciasto robiłam równolegle z mlekiem kokosowym i wykorzystałam wiórki - mokre, odciśnięte tylko na sicie. Z 1/2 szklanki suchych wiórków użytych do produkcji domowego mleka uzyskasz około 3/4 do 1 szklanki wytłoków. Jeżeli używasz świeżych, suchych wiórków, warto je wcześniej namoczyć, aby lepiej się skleiły z masą. Moje ciasto było miękkie i wilgotne. Jeżeli wolisz suche, nie namaczaj wiórków i po przygotowaniu masy pod wypiek odstaw ją na kilka-kilkanaście minut, aby mogły związać wilgoć z innych składowych. ☺
W podanych składnikach podałam przedział 4-8 daktyli. Dodaj w zależności jaki wypiek chcesz uzyskać. Przy 8 sztukach ciasto będzie słodkie samo w sobie idealne na deser nawet bez polewy czy innego lukru. Przy 4 daktylach otrzymasz ciasto idealne na drugie śniadanie (lub nawet pierwsze), ale po dodaniu słodkiego lukru lub bitej śmietanki otrzymasz odpowiednio dosłodzony i elegancki deser. Ja, ze względu na Młodego, w swoim wypieku użyłam tylko 4 daktyle i dodatkowo mąkę pełnoziarnistą, więc było to typowe ciasto śniadaniowe, coś w stylu ciast-chlebków. Kilka kawałków oblałam lukrem kokosowym (bez cukru), kilka lukrem z cukru nierafinowanego a kilka zjedliśmy bez polewy. Męża nie było, więc jedliśmy tylko ja i Młody, pochłonęliśmy całość na dwa razy. Pierwsza część zaczęła znikać ze stołu, zanim skończyłam robić zdjęcia!
CIASTO Z BURAKÓW I MALIN
Mała kwadratowa blaszka o długości boku 21 cm, pokroiłam na 12 kawałków.
Możesz też wykorzystać blachę do pieczenia babeczek - powinno spokojnie wyjść 12 sztuk.
Składniki:
- 1 szkl. purée z pieczonego buraka (150g po upieczeniu)
- 1/2 szkl. mrożonych malin (najlepiej tych mocno pokruszonych) + na wierzch (duże, ładniejsze) - w sezonie świeże
- 4 suszone daktyle + 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. suchych wiórków kokosowych + 1/2 szkl. wody (lub około 3/4 - 1 szkl. pulpy po robieniu mleka kokosowego)
- 1/4 szkl. (4 łyżki) oleju
- 1 łyżka musu kokosowego
- 2 szkl. mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia do wypieku chleba)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki kardamonu (lub cynamonu, jeśli wolisz)
- Do dekoracji (opcjonalnie) - dwie garście malin, bita śmietanka kokosowa, lukier, lukier z musu kokosowego, dżem owocowy.
Wykonanie:
- Umyte buraki, w skórce, piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez około 1 godzinę. Gdy są miękkie studzę je, obieram i blenduję na gładki mus.
- Podczas, gdy buraki się pieką, daktyle kroję w kostkę i zalewam gorącą wodą, aby zmiękły. Wiórki kokosowe także zalewam gorącą wodą, aby namiękły. Jeżeli dysponujesz świeżą pulpą, nie musisz już jej namaczać. Jeżeli wolisz suche wiórki w wypiekach, pomiń namaczanie a dodatkową wodę dodaj do miksowania daktyli a wiórki wymieszaj z suchymi składnikami. Maliny także możesz namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody, aby się rozmroziły.
- Daktyle blenduję razem z wodą, w której się moczyły, dodaję olej, mus kokosowy oraz pulpę z wiórków kokosowych i dalej blenduję.
- W misce mieszam wszystkie suche składniki, wlewam do nich mokre i blenduję. Do gotowej masy wsypuję mrożone maliny i mieszam łyżką.
- Ciasto wylewam na blaszkę do pieczenia i na wierzchu układam maliny. Piekę w 180 stopniach przez około 45 minut, do suchego patyczka. Studzę przed krojeniem.
- Ciasto możesz zjadać bez dodatków, lub ze słodką polewą. Posypane słodko-kwaśnymi malinami smakuje wyśmienicie!
Komentarze
Prześlij komentarz