Owsianka śliwkowo-kakaowa (wegańska, bez cukru)
Owsianki, jaglanki, komosanki... można je jeść na 1001 sposobów. Tak naprawdę wystarczy wrzucić dowolne owoce i orzechy, żeby otrzymać smaczne, sycące śniadanie. Ale są takie połączenia, które warto częściej powtarzać, świadomie i ku uciesze gawiedzi.
Owsianka w jesiennym wydaniu jest z suszonymi śliwkami i powidłami śliwkowymi bez cukru. Smak podkręca szczypta surowego kakao i kremowe masło orzechowe.
Owsianka w jesiennym wydaniu jest z suszonymi śliwkami i powidłami śliwkowymi bez cukru. Smak podkręca szczypta surowego kakao i kremowe masło orzechowe.
Warto słodzić potrawy dodając suszone owoce a nie cukier oczyszczony. Suszone śliwki są źródłem cennych dla zdrowia witamin (A, C, E i K) oraz minerałów (magnez, potas, wapń i żelazo). Zawierają też sporą dawką antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo oraz pozwalają zachować piękną i zdrową skórę. Błonnik, który stabilizuje poziom cukru we krwi, wspomaga układ pokarmowy oraz procesy trawienne a także pektyny, które spowalniają wchłanianie cukrów.
OWSIANKA ŚLIWKOWO-KAKAOWA
bez cukru, bez laktozy
2 porcje
Składniki:
- 1 szkl. płatków owsianych górskich lub zwykłych
- 2 szkl. wody
- garść suszonych śliwek (6-10 sztuk), najlepiej domowych
- 1/2 szkl. napoju roślinnego (lub wody)
- 2 czubate łyżki domowych powideł śliwkowych bez cukru (lub czekośliwki/karośliwki)
- 1 łyżka kakao surowego lub karobu
- 2 czubate łyżeczki masła orzechowego
- świeże śliwki pokrojone w cząstki oraz ulubione orzechy do podania (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Śliwki kroję w kostkę, wsypuję do garnka razem z płatkami owsianymi i zalewam wodą. Gotuję na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż płatki wchłoną cały płyn.
- Do ugotowanych płatków owsianych wlewam dodatkowe pół szklanki napoju roślinnego (u mnie owsiany), dodaję kakao, powidła śliwkowe i masło orzechowe. Wszystko dokładnie mieszam.
- Owsiankę nakładam do miseczek. Na wierzchu układam pokrojone świeże śliwki i posypuję siekanymi orzechami (akurat miałam brazylijskie).
Komentarze
Prześlij komentarz