Owsianka śliwkowo-kakaowa (wegańska, bez cukru)

Owsianki, jaglanki, komosanki... można je jeść na 1001 sposobów. Tak naprawdę wystarczy wrzucić dowolne owoce i orzechy, żeby otrzymać smaczne, sycące śniadanie. Ale są takie połączenia, które warto częściej powtarzać, świadomie i ku uciesze gawiedzi.
Owsianka w jesiennym wydaniu jest z suszonymi śliwkami i powidłami śliwkowymi bez cukru. Smak podkręca szczypta surowego kakao i kremowe masło orzechowe.
Warto słodzić potrawy dodając suszone owoce a nie cukier oczyszczony. Suszone śliwki są źródłem cennych dla zdrowia witamin (A, C, E i K) oraz minerałów (magnez, potas, wapń i żelazo). Zawierają też sporą dawką antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo oraz pozwalają zachować piękną i zdrową skórę. Błonnik, który stabilizuje poziom cukru we krwi, wspomaga układ pokarmowy oraz procesy trawienne a także pektyny, które spowalniają wchłanianie cukrów.


OWSIANKA ŚLIWKOWO-KAKAOWA
bez cukru, bez laktozy

2 porcje

Składniki:
  • 1 szkl. płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • 2 szkl. wody
  • garść suszonych śliwek (6-10 sztuk), najlepiej domowych
  • 1/2 szkl. napoju roślinnego (lub wody)
  • 2 czubate łyżki domowych powideł śliwkowych bez cukru (lub czekośliwki/karośliwki)
  • 1 łyżka kakao surowego lub karobu
  • 2 czubate łyżeczki masła orzechowego
  • świeże śliwki pokrojone w cząstki oraz ulubione orzechy do podania (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Śliwki kroję w kostkę, wsypuję do garnka razem z płatkami owsianymi i zalewam wodą. Gotuję na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż płatki wchłoną cały płyn.
  2. Do ugotowanych płatków owsianych wlewam dodatkowe pół szklanki napoju roślinnego (u mnie owsiany), dodaję kakao, powidła śliwkowe i masło orzechowe. Wszystko dokładnie mieszam.
  3. Owsiankę nakładam do miseczek. Na wierzchu układam pokrojone świeże śliwki i posypuję siekanymi orzechami (akurat miałam brazylijskie).
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty