Zupa dyniowa krem (wegańska)

Na jesienne chłody, rozgrzewająca zupa dyniowa. Ze szczyptą imbiru, dla zdrowotności. Na wodzie, bo jak zwykle nie ugotowałam wcześniej bulionu, ale za to z marchewką i pietruszką w środku.
Zupa dyniowa to klasyk. Jest milion wersji i każdy robi ją na swój sposób. Dzisiejsza zupa dyniowa to wersja podstawowa, bez udziwnień, więc wszystkim powinna smakować. No dobra, dodałam tahini dla podkręcenia, ale tylko łyżkę, także nie dominuje. Zupa jest delikatna, odpowiednia dla małych brzuszków. Młody chętnie zjadał i prosił o dokładkę.


ZUPA DYNIOWA
krem

4-6 porcji

Składniki:
  • 1 kg dyni, po obraniu i wypestkowaniu (u mnie Prowansalska)
  • 2 większe cebule
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 4 szkl. wody
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 łyżka pasty sezamowej - tahini
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu
  • sok z cytryny - do smaku
  • olej do smażenia
  • Do podania: olej z pestek dyni, prażone pestki dyni, wafle ryżowe, dowolna zielenina.

Wykonanie:
  1. Na dużej patelni, lub w garnku o grubym dnie, rozgrzewam olej.
  2. Cebulę kroję w piórka i podsmażam razem z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami.
  3. Marchew i pietruszkę myję, obieram i kroję w talarki (tak wygodniej). Wyjmuję z cebuli przyprawy i dodaję warzywa.
  4. Dynię obieram, usuwam włóknisty środek z pestkami, pozostały miąższ kroję w słupki i dorzucam na patelnię.
  5. Ziemniaki myję, obieram, kroję w kostkę czy kostko-słupki i dodaję do pozostałych warzyw.
  6. Całość zalewam gorącą wodą i gotuję pod przykryciem około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  7. Dodaję pozostał przyprawy, tj. imbir, kumin oraz gałkę i gotuję jeszcze około 5-10 minut. Następnie zupę blenduję na gładki krem. Na koniec doprawiam tahini, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  8. Zupę podaję posypaną pokruszonymi waflami ryżowymi, prażonymi pestkami dyni i skropioną olejem z pestek dyni. Posypka z zieleniny zawsze mile widziana w okresie jesienno-zimowym, tutaj akurat świeży szczypiorek.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty