Ciasto malinowo-kokosowe słodzone figami (wegańskie, bez cukru)
Ciasto pachnące słońcem i lasem. To za sprawą słodkich, aromatycznych malin. Do towarzystwa mają suszone figi. Robiłam także wersję z daktylami, którą polecam osobom nie przepadającym za trzeszczącymi w zębach nasionkami obecnymi w figach. Jednak tych, którzy figi lubią, zachęcam do wykorzystania właśnie ich, ponieważ podbijają owocowe nuty.
Aby ciasto zyskało bardziej odświętny charakter, proponuję dodatkowo podać je z polewą lub musem malinowym i bitą śmietaną!
Aby ciasto zyskało bardziej odświętny charakter, proponuję dodatkowo podać je z polewą lub musem malinowym i bitą śmietaną!
CIASTO MALINOWO-KOKOSOWE
słodzone suszonymi figami
słodzone suszonymi figami
Tortownica o średnicy 16 cm.
Szklanka = 250 ml.
Szklanka = 250 ml.
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej uniwersalnej
- 1 szkl. wiórków kokosowych (niesiarkowanych) + do obsypania boków formy
- 1 łyżyczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. malin (pół szklanki ciasno ubitych, zgniecionych na mus oraz minimum pół szklanki całych i ładnych owoców do dekoracji)
- 6 suszonych fig (około pół szklanki z górką, po pokrojeniu i ugnieceniu w miarce)
- 1/4 szkl. mleka kokosowego
- 1/4 szkl. oleju bezsmakowego + do natłuszczenia formy
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- Figi zalewam gorącą wodą i pozostawiam na około 30 minut aby zmiękły.
- Maliny myję, odkładam ładniejsze sztuki do dekoracji wierzchu ciasta. Pozostałe ubijam ciasno i odmierzam pół szklanki. Rozgniotą się, nie szkodzi, będą miksowane.
- W dużej misce mieszam suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe, proszek i sodę.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wypuszczając nadmiar poza obręcz. Boki smaruję olejem i wysypuję wiórkami kokosowymi.
- Figi odsączam z wody, odciskam z jej nadmiaru, odcinam twarde ogonki i kroję w kostkę, aby łatwiej było miksować. Powinno wyjść lekko ponad pół szklanki ciasno ubitych owoców.
- W wysokim naczyniu ręcznego blendera umieszczam rozgniecione maliny, pokrojone figi, dolewam mleko i sok z cytryny. Blenduję na gładki krem.
- Mokre składniki przelewam do suchych, mieszam, wylewam do przygotowanej tortownicy. Wierzch dekoruję malinami.
- Ciasto piekę przez około 50 minut, aż wierzch będzie rumiany a patyczek wbity w środek suchy.
- Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie, ale jeszcze lepsze będzie z bitą śmietanką kokosową i polane musem malinowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz