Szybki sos pomidorowy (wegański, bezglutenowy)
Jest sezon na śliwki, więc lądują gdzie popadnie, nawet w sosie pomidorowym. Już nawet była jedna podobna propozycja - TUTAJ. Ten sos jest jednak odrobinę szybszy, ponieważ nie wymaga krojenia pomidorów - użyłam drobnoowocowych, które co najwyżej potrzebują przekrojenia na połówki. Sos nie wymaga także miksowania, co zawsze trochę skraca czas przygotowywania posiłku, ale także zmniejsza ilość naczyń do mycia.
Sos podałam z mieszanką makaronów, w ramach akcji czyszczenia szafek. Był to obiad ekspresowy, gotowy w 10-15 minut. Jednak będzie on także znakomitą alternatywą dla sklepowego ketchupu, którym większość ludzi polewa pizzę, burgery czy placki warzywne. Może to być także sos do ryżu, kaszy czy gotowanych strączków. Generalnie, do wszystkiego co jest akurat pod ręką, gotowe by zrobić z tego szybki obiad lub kolację na ciepło! Dodatkowo można wzbogacić go o smażone pieczarki lub słodkie ziarna kukurydzy, to przepis bazowy.
SZYBKI SOS POMIDOROWY
do makaronu
Około 3-4 porcje
Składniki:
Sos podałam z mieszanką makaronów, w ramach akcji czyszczenia szafek. Był to obiad ekspresowy, gotowy w 10-15 minut. Jednak będzie on także znakomitą alternatywą dla sklepowego ketchupu, którym większość ludzi polewa pizzę, burgery czy placki warzywne. Może to być także sos do ryżu, kaszy czy gotowanych strączków. Generalnie, do wszystkiego co jest akurat pod ręką, gotowe by zrobić z tego szybki obiad lub kolację na ciepło! Dodatkowo można wzbogacić go o smażone pieczarki lub słodkie ziarna kukurydzy, to przepis bazowy.
SZYBKI SOS POMIDOROWY
do makaronu
Około 3-4 porcje
Składniki:
- 1 cebula, duża
- 3 śliwki, średniej wielkości
- 3 garście pomidorków drobnoowocowych (koktajlowych)
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- woda (zwykła, z gotowania makaronu, delikatny bulion) do rozrzedzenia sosu
- olej do smażenia
- Gdy chcę podać sos do makaronu, zaczynam od wstawienia wody na makaro. Następnie gotuję go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Makaron zawsze można też ugotować trochę wcześniej i tylko zalać gorącą wodą tuż przed podaniem, jeżeli zbytnio zdąży wystygnąć.
- Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na dużej patelni.
- W tym czasie myję śliwki i pomidorki. Śliwki kroję w kostkę i dodaję do zeszklonej cebuli. Chwilę razem podsmażam.
- Pomidorki przekrawam na połówki i dodaję na patelnie, razem z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Dolewam wodę dla uzyskaniaodpowiedniej konsystencji sosu. Niezbyt dużo, ponieważ pomidorki także puszczą sok.
- Wszystko razem podsmażam przez chwilę, aż pomidorki zmiękną. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ugotowanym makaronem.
nie ma to jak domowy sos pomidorowy :)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy! :)
Usuń