Placki owsiane (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez mąki)
Słodkie placuszki śniadaniowe na szybko. Bez mąki, bez mleka i bez jajek. Miękkie i elastyczne. Nawet banana nie potrzebują, wystarczy ulubiony dżem lub powidła i masło orzechowe.
PLACKI OWSIANE
z dżemem i masłem orzechowym
z dżemem i masłem orzechowym
Około 18 małych placuszków.
Składniki:
- 2 szkl. płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
- 2 szkl. wody
- 2 łyżki dżemu z jasnych owoców (u mnie z rokitnika)
- 2 łyżki masła orzechowego kremowego (z orzeszków ziemnych)
- olej do smażenia
Wykonanie:
- W blenderze kielichowym umieszczam wszystkie składniki i miksuję przez około 1 minutę.
- Patelnię dobrze rozgrzewam i lekko natłuszczam na początek.
- Łyżką wykładam porcję ciasta, delikatnie rozprowadzając. Smażę na rumiano z obu stron.
- Gotowe placuszki podaję z dodatkową porcją dżemu, owocami, orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Nie wierzę... i wyszły placki? Jestem w szoku.
OdpowiedzUsuńPusta lodówka i można zrobić takie cudo... :-)
M.
Potrzeba matką wynalazku. Tutaj jest ta przewaga dżemu i masła orzechowego nad wspomnianym bananem - mogą stać w szafce i cierpliwie czekać na odpowiedni moment.
Usuń