Placki owsiane (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez mąki)

Słodkie placuszki śniadaniowe na szybko. Bez mąki, bez mleka i bez jajek. Miękkie i elastyczne. Nawet banana nie potrzebują, wystarczy ulubiony dżem lub powidła i masło orzechowe.


PLACKI OWSIANE
z dżemem i masłem orzechowym

Około 18 małych placuszków.

Składniki:
  • 2 szkl. płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
  • 2 szkl. wody
  • 2 łyżki dżemu z jasnych owoców (u mnie z rokitnika)
  • 2 łyżki masła orzechowego kremowego (z orzeszków ziemnych)
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. W blenderze kielichowym umieszczam wszystkie składniki i miksuję przez około 1 minutę.
  2. Patelnię dobrze rozgrzewam i lekko natłuszczam na początek.
  3. Łyżką wykładam porcję ciasta, delikatnie rozprowadzając. Smażę na rumiano z obu stron.
  4. Gotowe placuszki podaję z dodatkową porcją dżemu, owocami, orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!


Komentarze

  1. Nie wierzę... i wyszły placki? Jestem w szoku.
    Pusta lodówka i można zrobić takie cudo... :-)
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzeba matką wynalazku. Tutaj jest ta przewaga dżemu i masła orzechowego nad wspomnianym bananem - mogą stać w szafce i cierpliwie czekać na odpowiedni moment.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty