Pasta z selera i białej fasoli (wegańska, bezglutenowa)
Prosta w przygotowaniu pasta kanapkowa, dzięki której można przyswoić nieco strączków. Przypomina smalec z fasoli, jest jednak od niego delikatniejsza w smaku, mniej tłusta i na dodatek zawiera chrupiące orzechy. Pycha! U mnie z pomidorowymi bułkami i ogórkami lub kalarepą w occie. Polecam spróbować, bo warto!
PASTA Z SELERA I BIAŁEJ FASOLI
Około 600ml pasty.
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie drobna)
- 1 i 1/2 szkl. selera startego na dużych oczkach tarki (ok. 1/2 bulwy)
- 2 czerwone cebule
- 1/2 szkl. orzechów laskowych
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
- 2 łyżki masła orzechowego kremowego
- 2 łyżki wody (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion gorczycy (lub kolendry)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kminku
- sól do smaku
Wykonanie:
- Orzechy prażę na suchej patelni, uważając by ich nie spalić. Zsypuję na talerz, aby przestygły, po czym pocieram w dłoniach, aby usunąć skórkę. Tyle, ile się uda, nie trzeba się siłować. Następnie siekam.
- Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam, razem z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem, aż się zeszkli.
- Usuwam wcześniej dodane przyprawy, dodaję starty seler i przyprawy w proszku. Podsmażam aż warzywa zaczną się rumienić, około 5-10 minut. Następnie przykrywam patelnię i duszę kolejne 10 minut, aż seler będzie miękki.
- Ugotowaną, odsączoną fasolę blenduję z masłem orzechowym i sokiem z cytryny, przy pomocy żyrafy na gładki krem. W razie trudności dodaję trochę wody. Solę do smaku.
- Do zmiksowanej fasoli dodaję podsmażone warzywa i kilka razy blenduję, aby masy się połączyły, ale warzywa nie zostały roztarte na pastę.
- Dodaję posiekane orzechy i mieszam łyżką. Przekładam do słoiczków i schładzam. Podaję na domowym pieczywie, z ulubionymi dodatkami. Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz