Karobowe ciasto ze śliwkami i słonecznikiem (wegańskie)
Po raz kolejny śliwka i karob wystąpiły w duecie. Tym razem wkomponowane w słodkie ciasto z polewą i posypką. Wypiek poczyniłam z myślą o sąsiedzkim ognisku, na którym miała być dziewczynka z alergią na mleko, kakao i orzechy. Oczywiście mogłabym po prostu pominąć te składniki, ale chciałam choć trochę Jej przybliżyć zakazane smaki. Stąd też karob zamiast kakao, słonecznik zamiast orzechów a mleko i margaryna 100% roślinne, bez laktozy i bez kazeiny. A śliwki dodałam, bo akurat miałam.
KAROBOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I SŁONECZNIKIEM
oraz polewą karobową
oraz polewą karobową
Blacha o wymiarach 20 x 30 cm, około 24 porcje.
Składniki:
- 2 szkl. śliwek bez pestek, pokrojonych w ćwiartki, lub nawet ósemki (u mnie weszły 24 małe śliwki)
- 1/2 szkl. ziaren słonecznika
- 2 szkl. mąki pszennej uniwersalnej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru nierafinowanego
- 1/4 szkl. karobu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1 szkl. napoju roślinnego (u mnie akurat mleko migdałowe, ale sprawdzi się także np. owsiane)
- 1/2 szkl. margaryny wegańskiej (tj. 1/2 kostki, tj. 125g)
- 1/4 szkl. soku z cytryny (1 duża sztuka)
Do dekoracji:
- 1/4 szkl. ziaren słonecznika
- 1/4 szkl. wody
- 1/4 szkl. cukru nierafinowanego
- 1/4 szkl. margaryny wegańskiej
- 2 łyżki karobu
- szczypta soli
Wykonanie:
- Słonecznik podprażam na suchej patelni. Najlepiej od razu ten do ciasta i ten do dekoracji. Odstawiam do przestygnięcia.
- Margarynę upłynniam, odstawiam do przestygnięcia.
- Śliwki myję, usuwam pestki i kroję na mniejsze cząstki.
- Cytrynę myję, sparzam i wyciskam z niej sok.
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
- W dużej misce mieszam wszystkie sypkie składniki. Dodaję śliwki i pestki słonecznika. Mieszam.
- Do rozpuszczonej margaryny dodaję mleko i sok z cytryny.
- Mokre składniki wlewam do suchych i krótko, acz dokładnie, mieszam. Masę przelewam do przygotowanej formy i piekę przez około 40 minut, do suchego patyczka. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
- W rondelku umieszczam wodę z cukrem i gotuję często mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Dodaję margarynę i mieszam, następnie karob i sól. Podgrzewam na małym ogniu i mieszam, aż polewa zrobi się odpowiednio gęsta, gładka i błyszcząca. Lekko studzę, aby nie była gorąca.
- Na ciasto strużką wylewam polewę, tworząc esy-floresy, wierzch posypuję uprażonym słonecznikiem. Ciasto "czekoladowe" bez czekolady i kakao gotowe. ☺
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz