Wytrawna baba pomidorowa ze szpinakiem (wegańska)

Przed wyjazdem na Święta chciałam wyczyścić lodówkę. Najważniejsze było wykorzystanie świeżych drożdży. Szpinak też lepiej zjeść niż wieźć. Za to w chlebaku... pustka! Nie ma pieczywa, są drożdże, czyli bułki! Nie chciałam kombinować po nocy, było jeszcze co robić. Szybko przejrzałam swoje sprawdzone przepisy... miałam też upieczone buraki do przygotowania buraczanych bagietek, ale do szpinaku lepiej pasują pomidory. Więc wybrałam jednak przepis na pomidorowe bułeczki i... tak! Oczywiście trochę go zmieniłam 😉
Póki jeszcze nie ma świeżych, rosnących w pełnym słońcu pomidorów, ratuję się koncentratem. To smak lata zamknięty w słoiczku. W tym przepisie ważny też jest kształt! Skoro już kupiłam formę na babkę, to trzeba było z niej skorzystać, zanim Święta przeminą. To było świetne posunięcie, ciasto od razu zyskało na atrakcyjności. Z taką aparycją i smakiem sprawdzi się na pewno jeszcze na majówkowym ognisku! Bułki były smaczne, ale babka jest jeszcze lepsza! Może to kwestia większej ilości koncentratu pomidorowego, może mąki żytniej, a może silikonowej foremki, która lepiej utrzymuje wilgoć? Najpewniej wszystko razem! Baba jest ładnie wyrośnięta, puszysta, miękka i aromatyczna. Smakuje jedzona "na sucho", ale może także stanowić podstawę kanapki.
Wyśmienita! Nie tylko na Wielkanoc, ale także na imprezie albo na pikniku zrobi wrażenie. Polecam!


WYTRAWNA BABA DROŻDŻOWA
POMIDOROWA ZE SZPINAKIEM
bez jajek, bez laktozy

Forma na babkę o średnicy 22 cm.

Składniki:

Rozczyn drożdżowy
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 szkl. ciepłego napoju roślinnego (np. sojowego)
  • 1 łyżka cukru nierafinowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto drożdżowe właściwe
  • 2 szkl. mąki pszennej babuni, typ 650 (300g)
  • 1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej drobno mielonej, typ 2000 (120g)
  • 1/2 szkl. koncentratu pomidorowego Pudliszki (140g)
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek (55g)
  • 100g świeżego szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli nierafinowanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:
  1. Drożdże rozcieram z cukrem, następnie z mąką, później zalewam ciepłym mlekiem roślinnym. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski wsypuję mąkę pszenną i mąkę żytnią, pozostały cukier i suszone przyprawy, mieszam.
  3. Do suchych składników dodaję koncentrat pomidorowy i rozczyn drożdżowy. Wyrabiam ciasto przy pomocy miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Można ręcznie, ale trochę się klei do rąk. Gdy składniki się połączą, wlewam partiami oliwę, ciągle miksując.
  4. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę, szpinak siekam. Wszystko dodaję do dobrze wyrobionego ciasta i jeszcze przez chwilę miksuję, żeby składniki dobrze wmieszały się w masę drożdżową.
  5. Ciasto przekładam do formy z kominem na babkę (metalową natłuszczam i wysypuję mąką lub bułką tartą, silikonowej nie trzeba). Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, no około 1,5 godziny.
  6. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni, funkcja góra-dół. Formę umieszczam na drugim poziomie od dołu (w małych piekarnikach na najniższym) i piekę przez 30 minut, aż wierzch (dół?) będzie przyrumieniony a patyczek wbity w środek ciasta suchy. Pozostawiam babę na 10 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjmuję i studzę w formie, później na kratce.
  7. Wytrawną babę drożdżową zjadam sauté, albo robię z niej kanapki. Przechowuję owiniętą folią, żeby zbyt szybko nie wysychała.
Smacznego!





Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Komentarze

Popularne posty