Zupa krem z boczniaków (wegańska)

Dostałam od mamy opakowanie boczniaków i przepis na zupę krem. Oczywiście zrobiłam ją po swojemu 😜
Boczniaki są bogate w składniki odżywcze. Zawierają komplet witamin z grupy B, witaminę C, a także sole mineralne takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Ponadto są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają lawostatynę, obniżającą stężenie cholesterol; pleuran, mogący powodować zmniejszenie guzów nowotworowych; beta-glukan, poprawiający odporność i również działający antynowotworowo; ergotioneinę, działającą przeciwutleniająco, chroniąc komórki organizmu przed uszkodzeniem i starzeniem się. Ergotioneina jest odporna na wysoką temperaturę, także gotowane grzyby nadal będą dbać o nasz młodzieńczy wygląd!
Zupa z boczniaków jest delikatnie grzybowa w smaku, coś pomiędzy pieczarkową a ziemniaczaną. Nie jest bardzo gęsta, dlatego można ją pić z kubka albo dodać makaron nitki, taki jak do rosołu. Można zjeść także z kluskami na parze. Moi Panowie wybrali tę opcję i bardzo im smakowało.


ZUPA KREM Z BOCZNIAKÓW
bez mleka, bez jajek, bez glutenu

4-6 porcji

Składniki:
  • 1 opakowanie boczniaków (250g)
  • 3 średnie ziemniaki (200-250g)
  • 1 duża cebula (200-250g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy (u mnie chrzanowa) 
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli nierafinowanej (np. kłodawskiej)
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 szkl. wody (lub więcej bulionu)

Wykonanie:
  1. Czosnek obieram, siekam i odstawiam na 10 minut. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
  2. W garnku o grubym dnie (lub na dużej patelni) rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę i smażę aż się zeszkli.
  3. W międzyczasie ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę. Dodaję do podsmażonej cebuli i podsmażam.
  4. W tym czasie boczniaki kroję w grubą kostkę lub paski, dodaję na patelnię razem z posiekanym czosnkiem. Smażę przez około 10 minut, sporadycznie mieszając, aby warzywa i grzyby mogły się delikatnie przyrumienić.
  5. W czajniku zagotowuję wodę. Do garnka wlewam dwie szklanki wrzącej wody i dwie szklanki bulionu (może być zimny). Uprzednio w części bulionu rozprowadzam musztardę. Miksuję zupę żyrafą, lub w blenderze kielichowym i zagotowuję. Można też najpierw zagotować a później zmiksować, tutaj jest kwestia sprzętu.
  6. Na koniec wsypuję przyprawy i wlewam musztardę, jeszcze przez chwilę gotuję. Zupę podaję czystą, z dodatkiem makaronu lub z kluskami na parze (tzw. pampuchami; przepis na pampuchy TUTAJ)
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty