Wytrawne gofry z batata i suszonych pomidorów (wegańskie, bezglutenowe)

Lato zbliża się wielkimi krokami, więc postanowiłam odkurzyć gofrownicę! Jak się rozkręci, przyjdzie kolej na maszynkę do lodów. 😍
Pojawiło się na blogu już kilka wersji na słodko, więc tym razem na wytrawnie. Gofry owsiane z purée z batata i suszonymi pomidorami. Świetnie zastępują nudne kanapki - kolor, faktura, struktura. Wszystko na tak! Dzieci będą zachwycone.
Gofry warzywne w wersji wytrawnej, nie tylko w składzie ciasta mają warzywa, są nimi także udekorowane. Im więcej różnych warzyw na wierzchu, tym lepiej! Te kolorowe i zdrowe gofry cieszą równocześnie oko, podniebienie i jelita. Na majówkę? Zdecydowanie polecam!


WYTRAWNE GOFRY Z BATATA I SUSZONYCH POMIDORÓW
bez jajek, bez mleka, bez glutenu, bez mąki

2 x 5 sztuk

Składniki:
  • 3 szkl. płatków owsianych górskich lub zwykłych (oznaczonych gluten free jeżeli ktoś unika glutenu; 330g)
  • 2 i 1/2 szkl. wody
  • 1/3 szkl. pure z batata (batat ugotowany na parze, rozgnieciony widelcem; 120g)
  • 7 szt. suszonych pomidorów (30g)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej

Wykonanie:
  1. Gofrownicę podłączam do prądu, przy pomocy pędzelka delikatnie natłuszczam płyty olejem. Porządnie rozgrzewam gofrownicę - dzięki temu gofry będą chrupiące!
  2. Do kielicha stojącego blendera (blendera kielichowego) wkładam kawałki miękkiego batata, lub rozgniecionego na pure, wsypuję płatki owsiane, wlewam wodę i dodaję słodką paprykę. Wszystko razem miksuję przez 1 minutę, żeby składniki się odpowiednio mocno rozdrobniły. Odstawiam masę na około 10 minut, żeby płatki mogły spęcznieć.
  3. Ciasto na gofry powinno być gęste. Nakładam je łyżką, około 3 czubate na porcję. Piekę zgodnie ze wskazaniami urządzenia, lub nawet trochę dłużej. Gotowe gofry przekładam na kratkę a maszynkę na chwilę zamykam na pusto, żeby temperatura mogła ponownie wzrosnąć przed wylaniem kolejnej partii. Z podanych ilości wyjdzie w sumie 10 dużych prostokątnych wafli, lub nawet 12 jeżeli będziecie wypiekać niepełne, okrągłe gofry.
  4. Gofry najlepiej smakują świeże, chociaż można je ponownie odgrzewać w gofrownicy lub tosterze, albo podpiec... na grillu. Polecam zjadać gofry z dużą ilością świeżych i kolorowych warzyw, z surówką, polane zielonym pesto, lub czosnkowym winegretem.
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty