Wytrawne ciasteczka pomidorowe, 2-składnikowe (wegańskie)
Chciałam przygotować coś smacznego (wiadomo), szybkiego, co można długo przechowywać, przewozić i nada się na dziecięcą imprezę urodzinową.
Chyba łatwiej być nie mogło! Dwa składniki, ręczny blender i piekarnik. Tyle potrzeba, żeby przygotować te proste wytrawne ciastka. Idealne na imprezę, jako przegryzka, zagrycha czy przekąska. Aromatyczne, kolorowe i przede wszystkim kruche ciasteczka. Polecam!
WYTRAWNE CIASTECZKA POMIDOROWE
2-SKŁADNIKOWE
wegańskie
22-24 sztuki
Składniki:
Wykonanie:
Chyba łatwiej być nie mogło! Dwa składniki, ręczny blender i piekarnik. Tyle potrzeba, żeby przygotować te proste wytrawne ciastka. Idealne na imprezę, jako przegryzka, zagrycha czy przekąska. Aromatyczne, kolorowe i przede wszystkim kruche ciasteczka. Polecam!
WYTRAWNE CIASTECZKA POMIDOROWE
2-SKŁADNIKOWE
wegańskie
22-24 sztuki
Składniki:
- 2 szkl. mąki chlebowej, typ 1050 (270g)
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami (290g)
Wykonanie:
- Do dużej miski wsypuję mąkę chlebową.
- Całą zawartość słoika, tj. pomidory wraz z olejem, blenduję ręczną "żyrafą" na mus.
- Zmiksowane pomidory dodaję do mąki i zagniata ciasto, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto owijam folią spożywczą i wstawiam na minimum godzinę do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewam do 180 C, funkcja góra-dół. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
- Ze schłodzonego ciasta odrywam małe kawałki i w dłoniach kręcę kulki wielkości małych orzechów włoskich. Układam na blasze, delikatnie spłaszczam dłonią i dociskam widelcem na środku, tworząc jednocześnie dekoracyjny wzorek.
- Ciasteczka piekę przez 15 minut, następnie studzę i zjadam w towarzystwie imprezowej sałatki, potrawki warzywnej lub tak po prostu, na drugie śniadanie.
Komentarze
Prześlij komentarz