Wytrawne ciasteczka pomidorowe, 2-składnikowe (wegańskie)

Chciałam przygotować coś smacznego (wiadomo), szybkiego, co można długo przechowywać, przewozić i nada się na dziecięcą imprezę urodzinową.
Chyba łatwiej być nie mogło! Dwa składniki, ręczny blender i piekarnik. Tyle potrzeba, żeby przygotować te proste wytrawne ciastka. Idealne na imprezę, jako przegryzka, zagrycha czy przekąska. Aromatyczne, kolorowe i przede wszystkim kruche ciasteczka. Polecam!


WYTRAWNE CIASTECZKA POMIDOROWE
2-SKŁADNIKOWE
wegańskie

22-24 sztuki

Składniki:
  • 2 szkl. mąki chlebowej, typ 1050 (270g)
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami (290g)

Wykonanie:
  1. Do dużej miski wsypuję mąkę chlebową.
  2. Całą zawartość słoika, tj. pomidory wraz z olejem, blenduję ręczną "żyrafą" na mus.
  3. Zmiksowane pomidory dodaję do mąki i zagniata ciasto, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto owijam folią spożywczą i wstawiam na minimum godzinę do lodówki.
  4. Piekarnik rozgrzewam do 180 C, funkcja góra-dół. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
  5. Ze schłodzonego ciasta odrywam małe kawałki i w dłoniach kręcę kulki wielkości małych orzechów włoskich. Układam na blasze, delikatnie spłaszczam dłonią i dociskam widelcem na środku, tworząc jednocześnie dekoracyjny wzorek.
  6. Ciasteczka piekę przez 15 minut, następnie studzę i zjadam w towarzystwie imprezowej sałatki, potrawki warzywnej lub tak po prostu, na drugie śniadanie.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty