Brownie z fasoli, z wiśniami i sosem wiśniowym (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez mąki)
Kremowe brownie o smaku gorzkiej czekolady z sezamową nutą. Wytrawne i ciężkie ciasto przełamane dodatkiem kwaśnych i soczystych wiśni. Dopełnieniem jest słodko-kwaśny sos z wiśni i daktyli. Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Polecam!
BROWNIE Z FASOLI,
Z WIŚNIAMI I SOSEM DAKTYLOWO-WIŚNIOWYM
Z WIŚNIAMI I SOSEM DAKTYLOWO-WIŚNIOWYM
Foremka o wymiarach 20 x 20 cm.
Składniki:
ciasto czekoladowe
- 1 szkl. czerwonej fasoli (suche ziarna, 175g)
- 1 szklanka daktyli (150g) + 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. kakao (55g)
- 1/4 szkl. tahini (70g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 szkl. wiśni (150g)
- 1 szkl. wiśni (150g)
- 8-10 daktyli (50g lub więcej)
- 2 łyżeczki tahini
Wykonanie:
- Dzień wcześniej - fasolę zalewam wodą i odstawiam na około 8-10 godzin (na noc).
- Fasolę płuczę, zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości (około 1 do 1 i 1/2 godziny). Studzę.
- Daktyle zalewam wodą i odstawiam na około 1 - 2 godziny.
- Wiśnie myję, kroję na połówki i usuwam pestki.
- Fasolę blenduję na gładko, najlepiej przy pomocy żyrafy. Dodaję daktyle wraz z wodą oraz tahini i dalej blenduję. Dodaję kakao, cynamon i sól. Blenduję. Jakby było ciężko - mieszam łyżką.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Foremkę wykładam papierem. Ciasto przelewam do foremki, na wierzch dosyć gęsto układam wiśnie, stroną rozcięcia ku górze. Piekę około 35 - 40 minut.
- Sos - wiśnie dryluję, daktyle kroję w kostkę i umieszczam wszystko w rondelku. Dodaję niewielką ilość wody, max 1/4 szklanki, i gotuję przez około 10 - 15 minut aż owoce się rozpadną. Dodaję pastę tahini i blenduję na gładki sos. W razie potrzeby rozrzedzam wodą, lub dosładzam.
- Ciasto podaję schłodzone, polane/posmarowane sosem wiśniowym lub na sosie. Zjadam ze smakiem, popijając dobrą, mrożoną kawą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz