Muffinki chałwowo-kokosowe z gruszką (wegańskie)
Zrobiliście mleko kokosowe i zostały Wam odwirowane wiórki? Super! Nie musicie ich suszyć, nie musicie nawet myć blendera! Od razu zawróćcie do niego odciśnięte wiórki, dodajcie pozostałe składniki, zmiksujcie, dorzućcie pokrojoną gruszkę i rozlewajcie masę do foremek. Chwila moment i macie gotowy podwieczorek. No i nie musicie dwa razy zmywać!
Babeczki wychodzą wilgotne, lekko słodkie. Można je dodatkowo polać lukrem, chałwą rozpuszczoną w odrobinie mleka (dla fanów chałwy) lub przygotować krem chałwowy ze śmietanki kokosowej. U nas klasycznie, poszły jeszcze ciepłe na drugie śniadanie zanim zdążyłam pomyśleć nad odpowiednią polewą.
Kupna chałwa niestety zawiera cukier, więc babeczek nie są wskazane dla dzieci poniżej 12 m-cy. Możesz jednak zastosować domową chałwę bez cukru, lub wymienić ją na tahini i dosłodzić bananem. Polecam!
P.s. Nie powinno się zbyt długo przechowywać wilgotnych wiórków, więc jeżeli nie planujesz wykorzystać ich od razu, lepiej podsusz je w piekarniku.
MUFFINKI CHAŁWOWO-KOKOSOWE Z GRUSZKĄ
24 mini muffinki (babeczki), lub 12 muffinów
Składniki:
- 1 szkl. (z górką) wytłoków z wiórków kokosowych z morelą - z 1 szkl. suchych użytych do wyrobu mleka kokosowego
- 1 chałwa o smaku waniliowym (100g)
- 1 szkl. mleka kokosowego z morelą
- 1/4 szkl. oleju
- 2 łyżeczki octu winnego z białego wina
- 2 szkl. mąki pszennej uniwersalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 gruszka
- Do dekoracji (opcjonalnie): lukier, chałwa, lub śmietanka kokosowa ubita z chałwą.
Wykonanie:
- Gruszkę obieram i kroję w kostkę. Nagrzewam piekarnik. Formę do babeczek wykładam papilotkami, lub smaruję olejem i oprószam mąką.
- Wiórki kokosowe po odsączeniu mleka kokosowego, tzw. wytłoki, przenoszę spowrotem do naczynia blendera.
- Dodaję pokruszoną chałwę, wlewam mleko, olej i ocet. Wszystko razem miksuję do połączenia się składników.
- Następnie wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sodę i imbir. Ponownie miksuję aż powstanie gładka masa.
- Dodaję pokrojoną gruszkę i mieszam łyżką. Przy pomocy tejrze łyżki nakładam porcję ciasta do foremek, do około 2/3 wysokości.
- Foremki wstawiam do piekarnika i piekę w temp. 180 stopni przez około 15-20 minut, aż babeczki się zarumienią.
- Pozostawiam na chwilę w formie a później wyjmuję do dalszego wystudzenia.
- Podaję ozdobione lukrem, kremem chałwowym lub bez niczego.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz