Mleko kokosowe z morelą (napój z wiórków kokosowych)
Napoje roślinne obecnie są dosyć łatwo dostępne, można je znaleźć chyba we wszystkich mniejszych lub większych marketach, sklepach osiedlowych, nawet w naszym warzywniaku. Niestety cena czasami bywa zaporowa a i skład potrafi odstraszać. Dlatego jeżeli ma się chwilę wolnego czasu, blender (najlepiej kielichowy) i gęste sito, to warto samemu spróbować zrobić mleko roślinne. A takie z wiórków kokosowych należy chyba do najłatwiejszych.
NAPÓJ KOKOSOWY Z MORELĄ
(MLEKO Z WIÓRKÓW KOKOSOWYCH)
około 800ml mleka
Składniki:
NAPÓJ KOKOSOWY Z MORELĄ
(MLEKO Z WIÓRKÓW KOKOSOWYCH)
około 800ml mleka
Składniki:
- 1 szkl. wiórków kokosowych
- 4 morele (opcjonalnie, do posłodzenia)
- 3-4 szkl. wody przegotowanej, przestudzonej
- Dzień wcześniej - Wiórki wsypuję do miski, dodaję morele (w całości lub pokrojone) i zalewam 1 szklanką przegotowanej, przestudzonej wody. Odstawiam na noc do lodówki.
- Jeżeli zapomnisz poprzedniego dnia namoczyć wiórki, nic nie szkodzi, wsyp je do miski, dodaj pokrojone w kostę morele, zalej 1 szklanką wrzątku i odstaw na 15 minut.
- Namoczone wiórki, wraz z morelami przenieś do naczynia blendera. Dodaj pozostałe 2-3 szklanki wody (przegotowanej i ostudzonej). Zmiksuj przez około 1 minutę.
- Otrzymaną mieszaninę przelej przez sitko wyściełane gazą (lub nie, jeśli masz gęste sito i nie chcesz się bawić z gazą) do butelki lub słoika. Dokładnie odciśnij pozostałe na sicie wytłoki z wiórków.
- Mleko przechowuj w lodówce, przed użyciem wstrząśnij. Wytłoki wykorzystaj, np. do upieczenia pysznych muffinek z chałwą i gruszką i drugie śniadanie, albo podwieczorek, gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz