Makaron z sosem pomidorowym z soczewicą i pietruszką (wegański, bezglutenowy)
Macie ochotę na spaghetti z sosem bolognese (bolońskim)? Ale przecież wino odpada, bo dziecko też będzie jadło, mleko się skończyło, a że mięsa nie będzie, to się rozumie samo przez się. Z makaronów tylko świderki w szufladzie, dodatkowo dwie upieczone pietruszki się poniewierają w lodówce, więc jak zwykle będzie akcja utylizacja i improwizacja.
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM Z SOCZEWICĄ I PIETRUSZKĄ
3-4 porcje
Składniki:
- 1/2 szkl. czerwonej soczewicy (suchej)
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (u mnie domowy, może być passata)
- 1 duża cebula (u mnie biała)
- 2 średnie pietruszki (upieczone lub ugotowane, około 200g po upieczeniu)
- 2 liście jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, pieprz
- Ulubiony makaron (u mnie fusilli kukurydziane, bezglutenowe)
- Do podania: oliwa z oliwek, kiełki, rukola.
Wykonanie:
- Soczewicę płuczę, następnie wsypuję do garnka, zalewam 1 szkl. wody i gotuję do miękkości.
- Jarmuż myję, odrywam twarde łodygi i siekam. Czosnek przeciskam przez praskę.
- Zagotowuję wodę na makaron, gotuję odpowiednią ilość według instrukcji na opakowaniu (u nas wypada około 2 garście świderek na osobę dorosłą, 1 na dziecko).
- Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na patelni do zeszklenia.
- Pietruszkę kroję w talarki lub półtalarki, dodaję do cebuli i razem smażę.
- Dodaję soczewicę i razem smażę, lekko przysmażając.
- Dodaję posiekany jarmuż i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewam przecierem pomidorowym, przyprawiam. Gotuję jeszcze chwilę aż jarmuż zmięknie.
- Na talerz wykładam makaron, na to sos. Skrapiam oliwą z oliwek i posypuję kiełkami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz