Placki bananowe z rukolą (wegańskie, bez cukru, bez mąki)
Ciasto leśny mech ze szpinakiem, muffiny szpinakowe, placuszki śniadaniowe ze szpinaku i koktajl szpinakowy... a ja mam w lodówce rukolę! Też jest zielona, zawiera chlorofil. Ale to dopiero początek! Rukola, czyli rokietta siewna (Eruca vesicaria (L.) Cav.) jest bogatym źródłem witamin A, K, C, oraz witamin z grupy B, a także minerałów - wapnia i żelaza. Zawiera także glukozynolany o właściwościach antynowotworowych. Czyli nie ma się co dłużej zastanawiać, na śniadanie placki z rukoli!
PLACKI BANANOWE Z RUKOLĄ
około 16 małych, lub 20 średnich placuszków
Składniki:
PLACKI BANANOWE Z RUKOLĄ
około 16 małych, lub 20 średnich placuszków
Składniki:
- 2 banany średniej wielkości (200g)
- 2 garście rukoli (50-60g)
- 1/2 szkl. mleka roślinnego lub wody
- 4 łyżki oleju kokosowego (możesz też wymienić na masło orzechowe)
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 szkl. płatków owsianych (bezglutenowe), lub płatków orkiszowych pełnoziarnistych (i te dzisiaj u mnie)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki, poza płatkami, zmiksować przy użyciu blendera (ręczny lub kielichowy) do rozdrobnienia rukoli.
- Dodać płatki owsiane (lub orkiszowe) i ponownie zblendować, lub tylko wymieszać łyżką. Odstawić na chwilę, żeby płatki mogły związać wodę.
- Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć niewielkie placuszki. Uważajcie, żeby zbytnio ich nie przypiec.
- Gotowe placki podawać polane syropem klonowym, daktylowym, lub miodem (w wersji wegetariańskiej), albo posmarowane słodkim kremem, np. z daktyli, lub z awokado i banana. Same w sobie są słodkie, więc na upartego możesz zajadać także bez dodatków.
Komentarze
Prześlij komentarz