Placki bananowe z rukolą (wegańskie, bez cukru, bez mąki)

Ciasto leśny mech ze szpinakiem, muffiny szpinakowe, placuszki śniadaniowe ze szpinaku i koktajl szpinakowy... a ja mam w lodówce rukolę! Też jest zielona, zawiera chlorofil. Ale to dopiero początek! Rukola, czyli rokietta siewna (Eruca vesicaria (L.) Cav.) jest bogatym źródłem witamin A, K, C, oraz witamin z grupy B, a także minerałów - wapnia i żelaza. Zawiera także glukozynolany o właściwościach antynowotworowych. Czyli nie ma się co dłużej zastanawiać, na śniadanie placki z rukoli!


PLACKI BANANOWE Z RUKOLĄ

około 16 małych, lub 20 średnich placuszków

Składniki:
  • 2 banany średniej wielkości (200g)
  • 2 garście rukoli (50-60g)
  • 1/2 szkl. mleka roślinnego lub wody
  • 4 łyżki oleju kokosowego (możesz też wymienić na masło orzechowe)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 szkl. płatków owsianych (bezglutenowe), lub płatków orkiszowych pełnoziarnistych (i te dzisiaj u mnie)
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki, poza płatkami, zmiksować przy użyciu blendera (ręczny lub kielichowy) do rozdrobnienia rukoli.
  2. Dodać płatki owsiane (lub orkiszowe) i ponownie zblendować, lub tylko wymieszać łyżką. Odstawić na chwilę, żeby płatki mogły związać wodę.
  3. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć niewielkie placuszki. Uważajcie, żeby zbytnio ich nie przypiec.
  4. Gotowe placki podawać polane syropem klonowym, daktylowym, lub miodem (w wersji wegetariańskiej), albo posmarowane słodkim kremem, np. z daktyli, lub z awokado i banana. Same w sobie są słodkie, więc na upartego możesz zajadać także bez dodatków.
 Smacznego!


Komentarze

Popularne posty