Grissini - włoskie paluszki drożdżowe z mąką pełnoziarnistą (wegańskie)

Brakło chleba a ciasto drożdżowe na paluszki przygotowuje się szybciej. Dodatkowo małe rączki mogą spokojnie je uchwycić. A jak Młody dostał kawałek ciasta, żeby też mógł turlać wałki, to już była pełnia szczęścia.
Dla dzieci poniżej 1 roku pomiń sól. Żeby nie wyrabiać dwóch ciast, po prostu część paluchów posyp po wierzchu solą gruboziarnistą. Wtedy Twoje grissini będą wyglądały trochę jak przerośnięte paluszki, ale zaoszczędzisz sobie dodatkowej roboty. Cukier tutaj jest pożywką dla drożdży, więc nie musisz się go obawiać, ale jeśli chcesz, możesz spróbować go pominąć (ja nie próbowałam). Wtedy jednak ciasto może potrzebować więcej czasu na wyrastanie.
Grissini jest proste w wykonaniu, więc do dzieła!



GRISSINI - WŁOSKIE PALUSZKI DROŻDŻOWE

około 60 sztuk

Składniki:
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych (instant)
  • 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki łączę i wyrabiam elastyczne, lekko klejące się do rąk, ciasto. Wkładam do miski oprószonej mąką, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  2. Gdy posiadasz maszynkę do wypieku chleba po prostu umieść w misie wszystkie składniki w kolejności w jakiej są podane i ustaw program dla ciasta chlebowego (dough).
  3. Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze chwilę na stolnicy. Ciasto jest luźne, ale nie powinno oblepiać rąk. Dla ułatwienia podziel je na dwie (lub nawet cztery - ja mam mały piekarnik) części. Jedną owiń folią spożywczą, aby nie wysychała. Z drugiej uformuj wałek i odkrawaj porcje wielkości kopytek. Z każdego "kopytka" roluj długiego palucha (najlepiej tak długiego, jak szerokość Twojej blaszki) o grubości dziecięcego palca (lub trochę mniejszej niż mały palec dorosłego), albo takiej jaka Tobie najbardziej odpowiada. Układaj na blasze posmarowanej olejem zachowyjąc odstępu, ponieważ paluchy jeszcze trochę urosną.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Paluchy wypiekaj przez 12-14 minut, w zależności jak chrupkie mają być. Najlepiej do lekkiego zarumienienia ciasta.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty