Krem daktylowo-śliwkowy (wegański, bez cukru)

W prostocie tkwi siła! Krem opiera się na dwóch podstawowych składnikach. Możecie go wykorzystać do posmarowania chleba (jako warstwa pod dżem...), na naleśniki, albo posłodzić nim owsiankę. Chłopaki dzisiaj wyjedli prawie cały słoiczek - Młody z bananem na omlecie, Mąż łyżeczką prosto ze słoika.
Krem ma konsystencję stałą. Jeżeli chcesz, aby był bardziej płynny, dodaj do miksowania kilka łyżek mleka kokosowego lub z orzechów.



KREM DAKTYLOWO-ŚLIWKOWY

około 250 ml

Składniki:
  • 6 śliwek suszonych
  • 4 daktyle suszone
  • 1/2 szkl. gorącej wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin (najlepiej upłynniony)
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (u mnie cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa)
Wykonanie:
  1. Daktyle i śliwki kroję w kostkę, zalewam gorącą (ciepłą) wodą na około 1-2 godziny.
  2. Do miski przenoszę namoczone daktyle i śliwki wraz z wodą z moczenia, dodaję olej kokosowy, kakao i przyprawy. Wszystko razem miksuję na mus.
  3. Krem przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce. Zjadam na kanapce, albo z owsianką lub jaglanką.
 Smacznego!


Komentarze

  1. bardzo lubie takie kremy, świetnie sprawdzają się do porannych placuszków! :) Pozdrawiam i zapraszam Cię do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, do placków jak znalazł! Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Bardzo fajny przepis! Uwielbiam wszystko co śliwkowe, niedługo wypróbuję i może pożyczę recepturę na swojego bloga. ;)

      Usuń
    3. Dzięki, krem jest smaczny i łatwy w przygotowaniu, także nie zwlekaj! Dla mnie zwykłe daktylowe kremy są zbyt... daktylowe a tutaj śliwka nadaje charakteru, chociaż nie dominuje. Smacznego! ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty