Mleko kokosowe z morelą (napój z wiórków kokosowych)

Napoje roślinne obecnie są dosyć łatwo dostępne, można je znaleźć chyba we wszystkich mniejszych lub większych marketach, sklepach osiedlowych, nawet w naszym warzywniaku. Niestety cena czasami bywa zaporowa a i skład potrafi odstraszać. Dlatego jeżeli ma się chwilę wolnego czasu, blender (najlepiej kielichowy) i gęste sito, to warto samemu spróbować zrobić mleko roślinne. A takie z wiórków kokosowych należy chyba do najłatwiejszych.



NAPÓJ KOKOSOWY Z MORELĄ
(MLEKO Z WIÓRKÓW KOKOSOWYCH)

około 800ml mleka


Składniki:
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 4 morele (opcjonalnie, do posłodzenia)
  • 3-4 szkl. wody przegotowanej, przestudzonej
Wykonanie:
  1.  Dzień wcześniej - Wiórki wsypuję do miski, dodaję morele (w całości lub pokrojone) i zalewam 1 szklanką przegotowanej, przestudzonej wody. Odstawiam na noc do lodówki.
  2. Jeżeli zapomnisz poprzedniego dnia namoczyć wiórki, nic nie szkodzi, wsyp je do miski, dodaj pokrojone w kostę morele, zalej 1 szklanką wrzątku i odstaw na 15 minut.
  3. Namoczone wiórki, wraz z morelami przenieś do naczynia blendera. Dodaj pozostałe 2-3 szklanki wody (przegotowanej i ostudzonej). Zmiksuj przez około 1 minutę.
  4. Otrzymaną mieszaninę przelej przez sitko wyściełane gazą (lub nie, jeśli masz gęste sito i nie chcesz się bawić z gazą) do butelki lub słoika. Dokładnie odciśnij pozostałe na sicie wytłoki z wiórków.
  5. Mleko przechowuj w lodówce, przed użyciem wstrząśnij. Wytłoki wykorzystaj, np. do upieczenia pysznych muffinek z chałwą i gruszką i drugie śniadanie, albo podwieczorek, gotowe. 
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty