Pudding ryżowy z musem malinowym (wegański)

U nas sezon na chałwę! Mąż nabył większą ilość, ale jakoś się w niej nie rozsmakował, ja w zasadzie nigdy nie lubiłam. Okazało się natomiast, że w deserach chałwa sprawdza się świetnie! Jej smak nie jest tutaj dominujący, więc nie musicie się obawiać. Całość jest raczej słodko-kwaśna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zarówno ryż, jak i maliny, mocniej dosłodzić. Zagorzali fani chałwy i wielbiciele słodkości mogą wręcz zrezygnować z dodatku cukru do ryżu i w to miejsce dodać drugą chałwę. Jak szaleć, to szaleć!


PUDDING RYŻOWY Z MUSEM MALINOWYM

7 porcji

Składniki:

pudding ryżowy
  • 1 szkl. ryżu (u mnie długoziarnisty, chociaż krótkoziarnisty najczęściej jest polecany do puddingów) + 2 szkl. wody
  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • 1 chałwa (100g) + 1 szkl. wody
  • 1/2 cytryny (skórka + sok)
  • 1/2 pomarańczy (skórka + sok)
  • 2 łyżki cukru (lub więcej)
  • 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
mus malinowy
  • 1 opakowanie malin mrożonych (400g)
  • 2 łyżki cukru (lub więcej)
  • 2 łyżeczki agar-agar
  • 1/2 pomarańczy (skórka + sok)
  • 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej

Wykonanie:
  1. Ryż płuczę na sicie, przekładam do garnka i zalewam 2 szklankami wody. Gotuję według czasu podanego na opakowaniu - aż ryż będzie ugotowany.
  2. Chałwę rozpuszczam w szklance wody (możesz sobie pomóc blenderem ręcznym), dodaję do ryżu. Mieszam.
  3. Wlewem mleko kokosowe i wsypuję cukier. Gotuję aż zacznie gęstnieć.
  4. Wyłączam grzanie, dodaję pozostałe składniki, tj. skórkę otartą z cytryny oraz sok z cytryny, skórkę otartą z pomarańczy oraz sok z pomarańczy, wodę różaną i przyprawę.
  5. Gotowy pudding ryżowy przekładam do słoiczków. (Możesz użyć innych naczyń, ja ze swoimi deserami jechałam na działkę, więc słoiczki były najpraktyczniejsze.) Odstawiam do wystudzenia i w tym czasie przygotowuję mus z malin.
  6. Mus malinowy - zamrożone maliny wsypuję do garnka, dodaję trochę wody, aby się nie przypalały, podgrzewam aby je rozmrozić. Dodaję cukier i agar-agar, mieszam dokładnie aby agar nie zbił się w grudy. Gotuję przez około 5 minut, wyłączam grzanie i dodaję przyprawy oraz skórkę i sok z pomarańczy.
  7. Przygotowany mus nakładam na warstwę puddingu ryżowego i odstawiam do przestudzenia, następnie zakręcam słoiki i wstawiam do lodówki.
Smacznego!







    Komentarze

    Popularne