Muffinki chałwowo-kokosowe z gruszką (wegańskie)

Zrobiliście mleko kokosowe i zostały Wam odwirowane wiórki? Super! Nie musicie ich suszyć, nie musicie nawet myć blendera! Od razu zawróćcie do niego odciśnięte wiórki, dodajcie pozostałe składniki, zmiksujcie, dorzućcie pokrojoną gruszkę i rozlewajcie masę do foremek. Chwila moment i macie gotowy podwieczorek. No i nie musicie dwa razy zmywać!
Babeczki wychodzą wilgotne, lekko słodkie. Można je dodatkowo polać lukrem, chałwą rozpuszczoną w odrobinie mleka (dla fanów chałwy) lub przygotować krem chałwowy ze śmietanki kokosowej. U nas klasycznie, poszły jeszcze ciepłe na drugie śniadanie zanim zdążyłam pomyśleć nad odpowiednią polewą.
Kupna chałwa niestety zawiera cukier, więc babeczek nie są wskazane dla dzieci poniżej 12 m-cy. Możesz jednak zastosować domową chałwę bez cukru, lub wymienić ją na tahini i dosłodzić bananem. Polecam!
P.s. Nie powinno się zbyt długo przechowywać wilgotnych wiórków, więc jeżeli nie planujesz wykorzystać ich od razu, lepiej podsusz je w piekarniku.



MUFFINKI CHAŁWOWO-KOKOSOWE Z GRUSZKĄ

24 mini muffinki (babeczki), lub 12 muffinów

Składniki:
  • 1 szkl. (z górką) wytłoków z wiórków kokosowych z morelą - z 1 szkl. suchych użytych do wyrobu mleka kokosowego
  • 1 chałwa o smaku waniliowym (100g)
  • 1 szkl. mleka kokosowego z morelą
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki octu winnego z białego wina
  • 2 szkl. mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 gruszka
  • Do dekoracji (opcjonalnie): lukier, chałwa, lub śmietanka kokosowa ubita z chałwą.
Wykonanie:
  1. Gruszkę obieram i kroję w kostkę. Nagrzewam piekarnik. Formę do babeczek wykładam papilotkami, lub smaruję olejem i oprószam mąką.
  2. Wiórki kokosowe po odsączeniu mleka kokosowego, tzw. wytłoki, przenoszę spowrotem do naczynia blendera.
  3. Dodaję pokruszoną chałwę, wlewam mleko, olej i ocet. Wszystko razem miksuję do połączenia się składników.
  4. Następnie wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sodę i imbir. Ponownie miksuję aż powstanie gładka masa.
  5. Dodaję pokrojoną gruszkę i mieszam łyżką. Przy pomocy tejrze łyżki nakładam porcję ciasta do foremek, do około 2/3 wysokości.
  6. Foremki wstawiam do piekarnika i piekę w temp. 180 stopni przez około 15-20 minut, aż babeczki się zarumienią.
  7. Pozostawiam na chwilę w formie a później wyjmuję do dalszego wystudzenia.
  8. Podaję ozdobione lukrem, kremem chałwowym lub bez niczego.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty