Makaron z sosem pomidorowym z soczewicą i pietruszką (wegański, bezglutenowy)

Macie ochotę na spaghetti z sosem bolognese (bolońskim)? Ale przecież wino odpada, bo dziecko też będzie jadło, mleko się skończyło, a że mięsa nie będzie, to się rozumie samo przez się. Z makaronów tylko świderki w szufladzie, dodatkowo dwie upieczone pietruszki się poniewierają w lodówce, więc jak zwykle będzie akcja utylizacja i improwizacja.



MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM Z SOCZEWICĄ I PIETRUSZKĄ

3-4 porcje

Składniki:
  • 1/2 szkl. czerwonej soczewicy (suchej)
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (u mnie domowy, może być passata)
  • 1 duża cebula (u mnie biała)
  • 2 średnie pietruszki (upieczone lub ugotowane, około 200g po upieczeniu)
  • 2 liście jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • Ulubiony makaron (u mnie fusilli kukurydziane, bezglutenowe)
  • Do podania: oliwa z oliwek, kiełki, rukola.
Wykonanie:
  1. Soczewicę płuczę, następnie wsypuję do garnka, zalewam 1 szkl. wody i gotuję do miękkości.
  2. Jarmuż myję, odrywam twarde łodygi i siekam. Czosnek przeciskam przez praskę.
  3. Zagotowuję wodę na makaron, gotuję odpowiednią ilość według instrukcji na opakowaniu (u nas wypada około 2 garście świderek na osobę dorosłą, 1 na dziecko).
  4. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na patelni do zeszklenia.
  5. Pietruszkę kroję w talarki lub półtalarki, dodaję do cebuli i razem smażę.
  6. Dodaję soczewicę i razem smażę, lekko przysmażając.
  7. Dodaję posiekany jarmuż i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewam przecierem pomidorowym, przyprawiam. Gotuję jeszcze chwilę aż jarmuż zmięknie.
  8. Na talerz wykładam makaron, na to sos. Skrapiam oliwą z oliwek i posypuję kiełkami.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty