Sałatka na ciepło z buraka, marchewki i szparagów oraz puree z batata (wegańska, bezglutenowa)

Prosta sałatka na ciepło, o której już dawno zdążyłam zapomnieć. Ostatnio jednak Dziadek postanowił kupić Młodemu szparagi a Babcia stwierdziła, że nie wie co z nich zrobić, bo ze szparagów, to Jej tylko ta moja sałatka z burakiem wychodzi...


SAŁATKA NA CIEPŁO Z BURAKA, MARCHEWKI I SZPARAGÓW
PODANA Z PURÉE Z BATATA
I CZERWONĄ KOMOSĄ RYŻOWĄ

3-4 porcje

Składniki:

sałatka z buraka, z marchewki i ze szparagów
  • 1/2 dużego podłużnego buraka (upieczonego)
  • kilka szparagów zielonych (u mnie 5 sztuk się ostało)
  • 1 marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
purée z batata
  • 1 duży batat (upieczony)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (u mnie domowy)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki oregano
komosa ryżowa, quinoa (1/2 szkl. suchej u nas wystarczyło na 3 osoby)

Wykonanie:
  1. Dzień wcześniej - Komosę ryżową (u mnie czerwona) zalewam wodą z dodatkiem kilku kropel cytryny i zostawiam na noc do namoczenia.
  2. Buraka i batata myję, obieram ze skórki i kroję na mniejsze części, żeby szybciej się upiekły (batata w sumie nie trzeba). Naczynie żaroodporne natłuszczam olejem, wkładam buraka i batata, przykrywam i wstawiam do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 1 godzinę. po upieczeniu zostawiam jeszcze, żeby trochę przestygły.
  3. Komosę ryżową płuczę na sicie i umieszczam w garnku. Zalewam 1 szklanką świeżej wody (proporcja 1:2) i gotuję aż wchłonie cały płyn.
  4. Szparagi myję, odrywam zdrewniałe końcówki i kroję w słupki, główki osobno. Marchewkę i upieczone buraki także kroję w słupki podobnej wielkości.
  5. Na patelni rozgrzewam olej, smażę szparagi (same ogonki) aż zaczną mięknąć. Dodaję pokrojone marchewkę, buraki i główki szparagów. Wszystko razem smażę aż marchewka zacznie mięknąć. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smażę aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Po wyłączeniu grzania skrapiam warzywa sokiem z cytryny.
  6. Upieczony batat jest bardzo miękki, rozbijam go tłuczkiem do ziemniaków, razem z sokiem który wypłynął z buraka. dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, przecier pomidorowy i przyprawy i wszystko razem mieszam.
  7. Na talerz wykładam komosę ryżową, purée z batatów i usmażone warzywa. Dodatkowo przybrałam koperkiem, możesz także posypać orzechami włoskimi.
Sałatkę możesz też podać do klasycznego obiadu z kotletami warzywnymi i purée z ziemniaków, bądź purée z batatów połączonym z purée z ziemniaków dla złagodzenia smaku. Możesz także usmażyć naleśniki (np. zielone ze szpinakiem, żeby było kolorowo), posmarować purée z batata i nałożyć do środka sałatkę - taka moja ostatnia wariacja na temat, tylko zdjęć brak... ☺

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty