Placki z rabarbarem na zakwasie żytnim (wegańskie)
Marchewka? Burak? Szpinak? Pietruszka? Te warzywa świetnie sprawdzają się w słodkich wypiekach! W zakładce CIASTO Z WARZYW znajdziecie wiele inspiracji. Niektóre bardziej oczywiste, inne zaskakujące. I chociaż w dzisiejszych czasach ciasto marchewkowe nikogo już nie dziwi, to nadal jest uważane za pewien nowoczesny wymysł sztuki kulinarnej. Ale przecież warzywa od lat były wykorzystywane jako składnik deserów! A jak ktoś nie wierzy, to niech pomyśli o poczciwym rabarbarze! 😊
W tym prostym przepisie w duchu zero waste, zaadoptowałam nadwyżkę zakwasu żytniego. Nic się nie marnuje i jest z korzyścią dla zdrowia. Placki wyszły naprawdę pyszne, lekko kwaskowate i delikatnie słodkie. Rabarbar w cieście naleśnikowym bardzo przypomina jabłka w cieście i może być jednako serwowany. Ja swoją porcję posypałam cukrem pudrem, Młody wybrał marmoladę dyniową a Mąż? Zjadł na wytrawnie... A jeżeli już o wytrawnych plackach mowa, to może skusicie się na racuchy ze szparagami? Również na zakwasie.
PLACKI Z RABARBAREM I ZAKWASEM ŻYTNIM
bez mleka, bez jajek, bez oleju, na wodzie, na zakwasie
Około 20 sztuk.
Składniki:
- 200 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki pszennej krupczatki
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 600 g wody
- 90 g cukru trzcinowego nierafinowanego (6 płaskich łyżek)
- 5 g soli nierafinowanej
- 250 - 300 g łodyg rabarbaru (4 długie łodygi)
- Do podania: cukier puder, lub ulubiony dżem
Wykonanie:
- W misce mieszam zakwas żytni, obie mąki, cukier i wodę.
- Rabarbar myję, osuszam i obieram, kroję w cienkie plasterki.
- Rabarbar wsypuję do miski z ciastem na placki, dodaję szczyptę soli i mieszam. Odstawiam na około 15 minut, ale można i dłużej.
- Rozgrzewam patelnie, delikatnie natłuszczając ją przed wylaniem pierwszej porcji ciasta, później już nie używam oleju.
- Ciasto wykładam chochlą. Będzie dość rzadkie, więc ładnie rozleje się na płasko. Smażę z obu stron na rumiano.
- Placki z rabarbarem mnie najbardziej smakowały z cukrem pudrem, Młody wybrał marmoladę dyniową.
Smacznego!
Jej jakie świetne placki i ile masz tu fajnych warzywnych wypieków, Wow
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńLubię trochę udziwniać, to silniejsze ode mnie ;)
i dobrze
Usuń