Placki drożdżowe z truskawkami (wegańskie)
Trochę się ochłodziło, można więc odpalić kuchenkę i zaserwować na podwieczorek placki z truskawkami. A jak się znowu ociepli, to wystarczy podać je z gałką lodów i też nikt nie będzie narzekał. 😉
Placki posłodziłam domowym dżemem z rabarbaru, bo rabarbar i truskawki to bardo udane połączenie. Dodatkowo kilka kropli wody różanej, dla podkręcenia smaku i ewentualnie szczypta proszku z buraka dla koloru. U mnie chyba za mało buraczka, bo różowej barwy nie widać, ale wiem że placki odrobinę wzbogaciłam i dobrze się z tym czuję 😄
PLACKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI
i dżemem z rabarbaru
bez mleka, bez jajek
Około 30 sztuk
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej chlebowej, typ 750 (450g)
- 2 szkl. wody (460g)
- 1/4 szkl. domowego dżemu rabarbarowego słodzonego cukrem trzcinowym (75g)
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
- 1/4 - 1/2 łyżeczki sproszkowanego buraka (opcjonalnie)
- 350g truskawek
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Do dużej miski wsypuję mąkę, drożdże i sproszkowanego buraka, mieszam. Dodaję wodę, wodę różaną i dżem rabarbarowy, mieszam aż składniki się dobrze połączą.
- Odstawiam ciasto na minimum 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- W międzyczasie myję, osuszam i odszypułkowuję truskawki. Kroję je w grube plastry i dodaję do ciasta drożdżowego. Z początku może się wydawać, że jest ich za dużo, ale to tylko złudzenie.
- Rozgrzewam patelnię. Może być jedynie delikatnie natłuszczona olejem, lub pokryta grubą jego warstwą - wtedy placki będą przypominały racuchy. Próbowałam obu sposobów, jedne i drugie placki były pyszne. Plus smażenia bez oleju jest taki, że smażymy bez oleju. 😂
- Porcję ciasta nakładam łyżką i formuję małe placki. Smażę z obu stron na rumiano. Placki smażone na głębokim oleju odsączam na ręczniku papierowym.
- Gotowe placki z truskawkami podaję z dodatkową porcją świeżych truskawek. Jak komuś brakuje słodkiego, to może jeszcze posypać cukrem pudrem, ale moim zdaniem truskawki są wystarczająco słodkie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz