Placki drożdżowe z truskawkami (wegańskie)

 Trochę się ochłodziło, można więc odpalić kuchenkę i zaserwować na podwieczorek placki z truskawkami. A jak się znowu ociepli, to wystarczy podać je z gałką lodów i też nikt nie będzie narzekał. 😉

Placki posłodziłam domowym dżemem z rabarbaru, bo rabarbar i truskawki to bardo udane połączenie. Dodatkowo kilka kropli wody różanej, dla podkręcenia smaku i ewentualnie szczypta proszku z buraka dla koloru. U mnie chyba za mało buraczka, bo różowej barwy nie widać, ale wiem że placki odrobinę wzbogaciłam i dobrze się z tym czuję 😄

 

PLACKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI
i dżemem z rabarbaru
bez mleka, bez jajek

Około 30 sztuk

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej chlebowej, typ 750 (450g)
  • 2 szkl. wody (460g)
  • 1/4 szkl. domowego dżemu rabarbarowego słodzonego cukrem trzcinowym (75g)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki sproszkowanego buraka (opcjonalnie)
  • 350g truskawek
  • olej do smażenia   
 

 

Wykonanie:

  1. Do dużej miski wsypuję mąkę, drożdże i sproszkowanego buraka, mieszam. Dodaję wodę, wodę różaną i dżem rabarbarowy, mieszam aż składniki się dobrze połączą.
  2. Odstawiam ciasto na minimum 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  3. W międzyczasie myję, osuszam i odszypułkowuję truskawki. Kroję je w grube plastry i dodaję do ciasta drożdżowego. Z początku może się wydawać, że jest ich za dużo, ale to tylko złudzenie.
  4. Rozgrzewam patelnię. Może być jedynie delikatnie natłuszczona olejem, lub pokryta grubą jego warstwą - wtedy placki będą przypominały racuchy. Próbowałam obu sposobów, jedne i drugie placki były pyszne. Plus smażenia bez oleju jest taki, że smażymy bez oleju. 😂 
  5. Porcję ciasta nakładam łyżką i formuję małe placki. Smażę z obu stron na rumiano. Placki smażone na głębokim oleju odsączam na ręczniku papierowym.
  6. Gotowe placki z truskawkami podaję z dodatkową porcją świeżych truskawek. Jak komuś brakuje słodkiego, to może jeszcze posypać cukrem pudrem, ale moim zdaniem truskawki są wystarczająco słodkie.

Smacznego! 



Komentarze

Popularne posty