Szarlotka z borówkami i jeżynami (wegańska)

Trochę mąki, trochę tłuszczu, odrobina cukru, do tego garść borówek, garść jeżyn, cztery małe jabłuszka i proste, letnie ciasto gotowe!
Skład ciasta był podporządkowany zasobności kuchni a nie odwrotnie. A że z tłuszczy był tylko olej? Nie ma rzeczy niemożliwych, wyszło kruche - niekruche na oleju. Trochę się sypało, ale i tak byłam mile zaskoczona! Bezglutenowo też się nie udało, ale przynajmniej bez pszenicy i z mąki pełnoziarnistej. No i ten nieszczęsny cukier się pojawił... Trudno, raz na jakiś czas można!


SZARLOTKA Z OWOCAMI LATA
borówkami, jeżynami i papierówkami

Blaszka 20 x 20 cm, 9 porcji.

Składniki:

(Prawie) kruchy spód i kruszonka
  • 2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (230g)
  • 3/4 szkl. mąki owsianej (70g)
  • 1/2 szkl. oleju z pestek winogron (110g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego (35g)
Nadzienie owocowe
  • 200g borówek amerykańskich i jeżyn
  • 300g małych jabłuszek wczesnych odmian, np. papierówek (200g po starciu na tarce)
  • 1 łyżka cukru pudru nierafinowanego (borówka była kwaśna, mało dojrzała)
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:
  1. Do miski wsypuję oba rodzaje mąki, cukier, wlewam olej i dokładnie rozcieram ciasto dłońmi. Formuję w kulę, którą owijam folią spożywczą i wstawiam na około godzinę do lodówki. (Ja zagniotłam ciasto przed pójściem spać i rano, oczekując na ugotowanie śmiadaniowej owsianki, dokończyłam.)
  2. Jeżyny przekrawam na połówki. Umieszczam w misce razem z borówkami. Wsypuję mąkę, cukier puder i połowę łyżeczki cynamonu. Mieszam. (Jak masz czas, to także możesz przyszykować wcześniej i odstawić do lodówki, żeby później mieć mniej pracy.)
  3. Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach (razem ze skrórką tarłam).
  4. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, formę do pieczenia wykładam papierem. 2/3 ciasta zużywam na wylepienie spodu blaszki.
  5. Na spód wykładam wymieszane borówki i jeżyny, delikatnie dociskając. Następnie przykrywam startymi jabłkami. Posypuję wierzch pozostałą połową łyżeczki cynamonu.
  6. Na koniec kruszę resztę ciasta, lekko dociskam i posypuję cukrem.
  7. Piekę 40 minut, aż ciasto się zarumieni z wierzchu. Studzę.
  8. Zjadam, w zależności od pogody i humoru, z gorącym musem owocowym z porzeczkoagrestu, z zimnymi lodami porzeczkowymi i bitą śmietaną lub bez dodatków.

Smacznego!

Komentarze

Sprawdź również