Jabłka smażone w cieście naleśnikowym owsianym (wegańskie)

Prosty przepis na leniwe śniadanie.
Popularne są racuchy z jabłkami, jednak ja zawsze wolałam czyste. Szybsza wersja smażonych placków, to jabłka w cieście naleśnikowym. Takie często robiła moja Babcia - na słodkie drugie danie obiadowe, lub na podwieczorek. U mnie wersja trochę zdrowsza, bo z mąką owsianą (albo zmielonymi płatkami owsianymi, np. GF) zamiast zwykłej pszennej. Odchudzona, bo placki nie pływają w oleju, patelnię tylko lekko natłuszczam przed wylaniem pierwszej tury. Wegańska, bo bez mleka krowiego i bez jajek. W to miejsce użyłam napój roślinny, wymieszany pół na pół z wodą, oraz mąkę lnianą, która z powodzeniem może zostać zastąpiona przez zmielone siemię lniane. Jabłka pozostały niezmienione ☺ Zapraszam!


JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM OWSIANYM

2 - 3 porcje, 16 sztuk

Składniki:
  • 2 większe jabłka
  • 2 szkl. napoju roślinnego (lub wody)
  • 2 szkl. mąki owsianej
  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Olej - do smażenia
  • Cukier puder wymieszany z cynamonem, mielone orzechy i nasiona - do posypania
Wykonanie:
  1. W blenderze kielichowym (lub innym) miksuję obie mąki, mleko/wodę, cukier i cynamon. Odstawiam na chwilę.
  2. Jabłka obieram je skórki, rozkrawam na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w plasterki (wzdłuż, lub wpoprzek - jak kto lubi).
  3. Patelnię dobrze rozgrzewam, delikatnie natłuszczam. Łyżką wykładam porcję ciasta, spłaszczając jakby jabłka za bardzo wystawały. Zmniejszam grzanie i smażę po kilka minut z każdej strony, aż placki będą rumiane. Podaję posypane cynamonowym pudrem.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty