Ziemniaki smażone z kapustą i bakłażanem (wegańskie, bezglutenowe)

Proste, letnie danie na ciepło. U nas miało być nadzieniem do naleśników ryżowych, które akurat średnio się udały, ale za to wkładka wyszła całkiem nieźle! Bakłażan nie jest przesiąknięty tłuszczem, w konsystencji przypomina pieczarki. Jest to też pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu dnia poprzedniego. Krótka lista składników i niewiele przypraw. Może występować jako samodzielne danie, albo właśnie stanowić dodatek do kotletów, naleśników czy wytrawnych placków.


ZIEMNIAKI SMAŻONE Z KAPUSTĄ I BAKŁAŻANEM

Około 4 porcje

Składniki:
  • 500g ziemniaków (ugotowanych)
  • 500g kapusty białej głowiastej (1/2 główki, bez głąba)
  • 350g bakłażana (jeden średniej wielkości)
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (lub kłodawskiej)
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • Olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Bakłażana kroję w kostkę (obieram tylko większe graniczne płaty). Posypuję solą i odstawiam na około 15 minut.
  2. Ziemniaki, wcześniej ugotowane na parze, kroję w kostkę. Podsmażam chwilę na patelni.
  3. Gdy zacznie się rumienić, dodaję pokrojonego bakłażana. Mieszam i przykrywam pokrywką. Duszę przez 10-15 minut, aby bakłażan nie był surowy, następnie odkrywam, dodaję kumin, gorczycę i jeszcze chwilę smażę.
  4. Kapustę rozkrawam na cztery części (dowolne) i szatkuję drobno. Dodaję na patelnię i mieszam. Podsmażam chwilę, aż kapusta zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca. Jak ktoś lubi, to można przetrzymać na ogniu, aż będzie lekko przysmażona.
  5. Podaję na lekki obiad, albo kolację na ciepło.
Smacznego!


Komentarze

Sprawdź również