Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów (wegańska, bezglutenowa)

Pyszna pasta kanapkowa, którą przygotujesz w ekspresowym tempie! Czerwonej soczewicy nie musisz namaczać przez noc ani gotować przez kolejne 2 godziny. Wystarczy 30 minut i aromatyczna pasta gotowa!


PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
I SUSZONYCH POMIDORÓW


Około 500 ml pasty.

Składniki:
  • 1/2 szl. czerwonej soczewicy (suche ziarna) - lub więcej, jeśli pasta ma być delikatniejsza w smaku
  • 1 słoik suszonych pomidorów z zalewy olejowej (około 20 sztuk pomidorów) - jak dasz mniej, to też nic się nie stanie.
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 listków świeżej miety
  • 20 listków świeżego oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki soli - do smaku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
  1. Soczewicę płuczę na sicie, następnie zalewam 1 szklanką świeżej wody i gotuję do całkowitego rozgotowania (około 20 minut). Studzę.
  2. Pomidory kroję w kostkę, czosnek siekam, liście bazylii i oregano siekam.
  3. Wszystkie składniki łączę i blenduję na gładką pastę. To wszystko. ☺
Smacznego!



Komentarze

Sprawdź również