Lody porzeczkowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Pyszne lody z czarnej porzeczki i mleka kokosowego. Słodko-kwaśne, orzeźwiające, idealne na upały.
Przypominają sherbet, czyli sorbet z niewielkim dodatkiem nabiału. Chociaż są to lody wegańskie, to rolę nabiałową spełnia tutaj mleko kokosowe, dzięki czemu nie są tak kruche, jak typowe sorbety, ale do kremowych lodów na mleku albo śmietance także im daleko. Niemniej, są pyszne, bogate w owoce, więc musisz ich spróbować!
Ja swoje ukręciłam w maszynce do lodów, ale bez niej też sobie poradzisz. Do dzieła!


LODY PORZECZKOWE
z czarnej porzeczki i mleka kokosowego

Około 1 litr mieszanki lodowej.

Składniki:
  • 300g czarnej porzeczki (2 szklanki)
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 puszka mleka kokosowego (o wysokiej zawartości tłuszczu i miąższu kokosowego)
  • 1/2 szkl. syropu daktylowego (wega) lub miodu (wege) - do smaku
Wykonanie:
  1. Porzeczkę oczyszczam z większych łodyżek, myję i przenoszę do garnka. Zalewam połową szklanki wody i gotuję pod przykryciem przez 10 minut.
  2. Przecieram dokładnie przez sito. Sok zachowuję! Pulpa idzie na kompostownik.
  3. W jeszcze ciepłym soku rozpuszczam wybrane słodzidło. Następnie dodaję całą puszkę mleka kokosowego i miksuję.
  4. Mieszankę chłodzę w lodówce do temperatury poniżej 10 stopni.
  5. Schłodzoną mieszankę przelewam do maszynki do lodów i kręcę lody przez około 30-40 minut, w zależności od sprzętu. Gotową masę przelewam do zamykanych pojemników i domrażam w zamrażarce.
  6. Jeżeli nie dysponujesz maszynką do lodów - schłodzoną masę ponownie ubij mikserem, przelej do pojemników i wstaw do zamrażarki. Po około 30 minutach wyjmij i ponownie zmiksuj. Schowaj do zamrażarki. Po kolejnych 30 minutach znowu zmiksuj i schowaj do zamrażarki. Jak dasz radę, to powtórz te czynności jeszcze ze dwa razy. Jeżeli nie, to odpuść. Też będą smaczne. A najlepiej zrób z nich lizaki lodowe i wtedy w ogóle miksowanie masz z głowy.
  7. Lody wyjmuję z zamrażarki na kilka minut przed podaniem, aby łatwiej było je gałkować. Najlepiej smakują w formie deseru, ze śmietanką kokosową i dodatkową porcją świeżych owoców.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty