Placki warzywne z resztek (wegańskie)
Placki z resztek z rosołu (w tym wypadku warzywnego) czy po prostu placki z warzyw po ugotowaniu bulionu. Jeżeli planujemy ugotować zupę bez warzyw, ale jednak na bulionie, to zostajemy ze sporą michą surowca, który trochę szkoda jest od tak wyrzucić do kosza. Najczęstszą opcją jest w tym wypadku sałatka jarzynowa, ale osobiście rzadko mam na nią ochotę. Na ciepłe placki prosto z patelni zawsze znajdą się chętni. To świetny sposób na recykling w kuchni.
Wygotowane warzywa są dość jałowe w smaku, dlatego chętnie przyjmą wyraziste przyprawy. W tym przypadku dominuje papryka, która wydziela intensywny aromat podczas smażenia. Placki można dodatkowo wzbogacić siemieniem lnianym. Nie ma ono większego wpływu na konsystencję ciasta, ja wpadłam na to w połowie smażenia, ale warto wykorzystać każdą okazję, żeby trochę dobroci przemycić przy okazji tych mniej zdrowych posiłków. Bo nie ukrywam, ale te placki lepiej smakują smażone, gdy patelnia jest delikatnie natłuszczona olejem.
Placki z warzywnych resztek najlepiej serwować z porcją świeżych warzyw, celem uzupełnienia utraconych wartości odżywczych. A także dla smaku.
PLACKI WARZYWNE Z RESZTEK
bez jajek, bez mleka, zero waste
Składniki:
Wykonanie:
Wygotowane warzywa są dość jałowe w smaku, dlatego chętnie przyjmą wyraziste przyprawy. W tym przypadku dominuje papryka, która wydziela intensywny aromat podczas smażenia. Placki można dodatkowo wzbogacić siemieniem lnianym. Nie ma ono większego wpływu na konsystencję ciasta, ja wpadłam na to w połowie smażenia, ale warto wykorzystać każdą okazję, żeby trochę dobroci przemycić przy okazji tych mniej zdrowych posiłków. Bo nie ukrywam, ale te placki lepiej smakują smażone, gdy patelnia jest delikatnie natłuszczona olejem.
Placki z warzywnych resztek najlepiej serwować z porcją świeżych warzyw, celem uzupełnienia utraconych wartości odżywczych. A także dla smaku.
PLACKI WARZYWNE Z RESZTEK
bez jajek, bez mleka, zero waste
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl. tartych warzyw z gotowania bulionu (u mnie akurat marchewka i pietruszka)
- 1 szkl. mąki pszennej, typ 500
- 1 szkl. wody
- 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli (u mnie czarna) - do smaku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1-2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju.
- Do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, sodę i wszystkie przyprawy. Mieszamy.
- Do suchych składników wlewamy wodę i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Warzywa, odsączone z rosołu i wystudzone, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy je do przygotowanego ciasta na placki i mieszamy dokładnie. Na tym etapie możemy też dodać ziarna siemienia lnianego.
- Łyżką nakładamy porcję ciasta, delikatnie je rozpłaszczając na patelni. Smażymy z obu stron na rumiano.
- Warzywne placki z resztek podajemy z ulubioną surówką, sałatą, kiełkami. Dodatkowo można je polać ulubionym sosem, ale to już rozpusta. ☺
Komentarze
Prześlij komentarz