Zielona pasta z liści rzodkiewki (wegańska, bezglutenowa)

Pozostając w duchu zero waste, tym razem proponuję wykorzystać świeżą zieleninę. Coś, co najczęściej ląduje w koszu chwilę po przyniesieniu do domu. Bez żadnej refleksji. Odcinamy korzenie rzodkiewek a liście lądują w śmieciach, w najlepszym wypadku na kompostowniku. A przecież można inaczej! Zwłaszcza teraz, gdy ograniczamy wyjścia z domu a rodzimych warzyw jest jak na lekarstwo, trzeba wykorzystywać ile się da. 😉
Liście rzodkiewek są bogatsze w składniki odżywcze niż korzenie, więc warto się dwa razy zastanowić, zanim wyrzucimy je do śmieci. Liście i korzenie tworzą jedną roślinę. Warto więc zjadać obie jej części, aby dostarczyć sobie komplet związków aktywnych, które nam oferuje.
Oczywiście najlepsze będą liście rzodkiewek ze sprawdzonego źródła, gdzie możemy mieć pewność, że nie były pryskane.


ZIELONA PASTA Z LIŚCI RZODKIEWKI
bez jajek, bez mięsa, bez oleju, bez glutenu

1 słoik ok. 300 ml

Składniki:
  • 230 g ugotowanej ciecierzycy (około 1 szkl. z górką)
  • 50 g liści rzodkiewek (trochę więcej niż pół pęczka)
  • 20 g pasty orzechowej, kremowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny - do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki soli nierafinowanej - do smaku
  • 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry



Wykonanie:
  1. W wysokim naczyniu ręcznego blendera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. 
  2. Zieloną pastą z liści rzodkiewki smarujemy domowe pieczywo a na wierzchu układamy pokrojony korzeń rzodkiewki. 
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty