Pumpkin carbonara, czyli makaron z aksamitnym, dyniowym sosem (wegański)

Makaron z pyyysznym sosem z pieczonej dyni, który z jakiś względów przypomina mi carbonarę. Oczywiście nie ma tutaj jajek, parmezanu, o boczku czy bekonie nie wspominając. Jest za to aromatyczna pieczona dynia, słodkie, kremowe mleczko kokosowe i przyjemnie chrupiące orzechy.
Miska makaronu z sosem dyniowym syci i rozgrzewa w pochmurne wieczory. W końcu nie bez powodu dynia jest nazywana królową jesieni!


PUMPKIN PASTA ALLA CARBONARA,
czyli makaron z aksamitnym, dyniowym sosem
bez jajek, bez sera, bez laktozy

3-4 porcje

Składniki:
  • 300g makaronu, np. casarecce jak u mnie (ilość orientacyjna, rodzaj dowolny)
Sos dyniowy - pumpkin carbonara
  • 600g upieczonej dyni (bez pestek, bez skorupy), u mnie olbrzymia TUTAJ szczegółowy opis przygotowania dyniowego puree
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/4 szkl. tłustego mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
Na wierzch
  • garść siekanych orzechów nerkowca
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • dowolna zielenina - szczypiorek, bazylia, kolendra
  • szczypta słodkiej papryki, lub dla zaostrzenia smaku kawałek drobno posiekanej pikantnej papryczki
Wykonanie:
  1. Dynię pozbawiam włóknistego środka z pestkami, kroję na płaty, lekko skrapiam olejem i piekę przez około 40 minut w 200 C, aż wbity w miąższ widelec będzie wchodził jak w masło. Odkrawam skórę i odmierzam 600g pieczonego dyniowego miąższu.
  2. Makaron gotuję al dente,zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas odcedzania odlewam około pół szklanki wody z gotowania, do ewentualnego rozcieńczenia sosu.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam olej. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rumiano. Czosnek przeciskam przez praskę i odstawiam na 10 minut.
  4. Dynię miksuję ręcznym blenderem na mus. Wsypuję przyprawy, wlewam mleczko kokosowe i ponownie miksuję.
  5. Na patelnię wylewam sos dyniowy i podgrzewam przez 5 minut. Doprawiam solą i pieprzem oraz płatkami drożdżowymi. W razie potrzeby wlewam trochę wody spod gotowania makaronu.
  6. Ugotowany makaron dodaję na patelnię, mieszam z sosem i chwilę razem podgrzewam. Przekładam na talerze i posypuję płatkami drożdżowymi, siekaną zieleniną i papryczką chili, oraz kawałkami nerkowców.
Smacznego!




  Warzywa dyniowate 2019 część II   Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019

Komentarze

  1. Już widzę, jakie to pyszne!!!!! Gratuluję pomysłu i dziękuję za udział w akcji z warzywami dyniowatymi:)). Serdecznie pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Było rzeczywiście wyśmienite, nie mogłam się oderwać od miski :)
      Lubę te sezonowe akcje, cieszę się, że ponownie mogłam dołączyć. Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty