Jesienna kostka orzechowa z kremem dyniowo-jaglanym (wegańska, bez cukru)
Mała rzecz a cieszy. I syci na długo! Już same blaty, za sprawą masła orzechowego, nadają ciastu ciężkości. Przełożone kremem z kaszy jaglanej, pieczonej dyni i masła orzechowego. Wierzch to znowu masło orzechowe. Kostka orzechowa jest kaloryczna ale wysokobiałkowa i bez białego cukru. Bardzo dobrze się kroi i smakuje wybornie. Poleca się po treningu, zamiast kupnego batona energetycznego!
Lista składników może wydawać się przydługawa, ale w rzeczywistości w każdej warstwie są powielonene pasta orzechowa, napój roślinny, ksylitol i erytrol, więc naprawdę nie jest źle.
Owoce, dla przełamania smaku, są zdecydowanie wskazane, ilość dowolna. Ja dekorowałam skromnie, układając po kilka owocków, ale Młody tak poszalał, że o swojej porcji mówił "borówkowiec" a ciasta trzeba było szukać na talerzu...
Owoce, dla przełamania smaku, są zdecydowanie wskazane, ilość dowolna. Ja dekorowałam skromnie, układając po kilka owocków, ale Młody tak poszalał, że o swojej porcji mówił "borówkowiec" a ciasta trzeba było szukać na talerzu...
JESIENNA KOSTKA ORZECHOWA
Z KREMEM DYNIOWO-JAGLANYM
bez jajek, bez laktozy, bez cukru rafinowanego
Z KREMEM DYNIOWO-JAGLANYM
bez jajek, bez laktozy, bez cukru rafinowanego
Forma 20x20 cm, około 16 porcji.
Składniki:
Krem dyniowo-jaglany
Biszkopty kakaowo-orzechowe
Sos/krem orzechowy
Krem dyniowo-jaglany
- 180g puree z pieczonej dyni (według TEGO przepisu), u mnie zwykła
- 1/2 szkl. (150g) kremowego masła orzechowego (pasty orzechowej bez dodatków)
- 1/2 szkl. (100g) kaszy jaglanej
- 1 szkl. napoju roślinnego (np. owsianego lub sojowego)
- 4 łyżki substancji słodzącej (u mnie 2 łyżki ksylitolu i 2 łyżki erytrytolu) - do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Biszkopty kakaowo-orzechowe
- 2 szkl. (300g) mąki pszennej tortowej, typ 450
- 1 i 1/4 szkl. (300g) napoju roslinnego
- 1/4 szkl. (75g) masła orzechowego
- 1/4 szkl. (55g) ksylitolu
- 1/4 szkl. (55g) erytrytolu
- 1/4 szkl. (28g) kakao naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Sos/krem orzechowy
- 1/2 szkl. napoju roślinnego
- 1/2 szkl. masła orzechowego
- 1-2 łyżki słodzika (ksylitol + erytrytol)
- garść malin
- garść borówek
Wykonanie:
- Zaczynam od rozgrzania piekarnika, wyłożenia blach papierem do pieczenia (a najlepiej dwóch blach) i przystępuję do robienia blatów biszkoptowych do ciasta. Oczywiście przy założeniu, że dynię upieczoną już posiadam.
- W dużej misce mieszam suche składniki, w wysokim naczyniu miksuję mleko, masło orzechowe i sok z cytryny. Mokre przelewam do suchych (lub odwrotnie) i połowę ciasta wykładam na wskazaną blachę. Piekę w 180 C przez 15 minut, po czym wyjmuję i studzę a do foremki wlewam drugą połowę ciasta i również piekę przez 15 minut. Gdyby się wybrzuszyło, na czas stygnięcia kładę je na desce do góry nogami.
- Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, następnie płuczę pod zimną wodą, wsypuję do garnka i zalewam mlekiem roślinnym. Gotuję na małym ogniu do czasu, aż wchłonie prawie cały płyn, wtedy wyłączam grzanie, wsypuję ksylitol i erytrytol, i odstawiam pod przykryciem do spęcznienia.
- W wysokim naczyniu blenduję upieczoną dynię z masłem orzechowym, dodając porcjami ugotowaną kaszę. Na koniec wlewam sok z cytryny i doprawiam cynamonem. Blenduję do uzyskania (możliwie) gładkiego kremu.
- Formę, w której się piekły blaty do ciasta, wykładam folią aluminiową, zostawiając zapas po bokach. Wkładam pierwszy blat i wykładam na niego całość kremu jaglano-dyniowego. Drugi blat układam odwrócony do góry nogami. Mocno dociskam, następnie zabezpieczam boki folią (co jest szczególnie istotne w przypadku niskiej foremki). Wierzch nakrywam drugim arkuszem folii i tak zawinięte ciasto wstawiam do lodówki aby się schłodziło, np. na noc.
- Na sos orzechowy miksuję w wysokim naczyniu napój roślinny z masłem orzechowym. Dodaję do smaku wybranego słodu. Schładzam jak zdążę. Można sos wylać na ciasto i ponownie schować do lodówki na kilka godzin, wtedy stężeje i utworzy wierzchnią warstwę kremu.
- Orzechowca przekładam na deskę, kroję w kostkę i na wierzch wylewam porcję sosu orzechowego (jeżeli nie zrobiłam tego wcześniej). Dekoruję leśnymi owocami i serwuję z dobrą herbatą.
Wow, ale delicja!!! Cudo!!!
OdpowiedzUsuń