Zapiekana quinoa ze śliwkami i pomidorkami (wegańska, bezglutenowa)
Ostatnio u nas na okrągło smażona cukinia i sałatka ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi i suszonymi pomidorkami koktajlowymi lub fasolka szparagowa z bułką tartą i słodziutkimi pomidorami malinowymi. Dzisiaj dla odmiany komosa ryżowa ze śliwkami i... pomidorkami koktajlowymi. Że zdrowo, sezonowo i różnorodnie? Sezon na pomidory trwa!
ZAPIEKANA QUINOA ZE ŚLIWKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
bez laktozy, bez glutenu
bez laktozy, bez glutenu
4 porcje
Składniki:
- 1 szkl. białej quinoa (komosy ryżowej) - suche ziarna
- 1/2 szkl. pestek słonecznika
- 350 g pomidorków małoowocowych - koktajlowych
- 150 g śliwek (już po wypestkowaniu)
- 70 - 100 g słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
- Quinoa wsypuję do miski i zalewam wodą, odstawiam na noc do namoczenia - nie jest to obligatoryjne.
- Rano przepłukuję kaszę na sicie, wsypuję do garnka i zalewam 2 szklankami świeżej wody. Gotuję na małym ogniu, do czasu aż komosa wchłonie całą wodę.
- Pomidorki, śliwki i paprykę myję. Pomidorki kroję na połówki, ze śliwek usuwam pestkę i kroję na kawałki trochę mniejsze, niż pomidorki. Odstawiam na później.
- Paprykę kroję w drobną kostkę lub paseczki, dodaję do quinoa razem z przyprawami i 1/4 szklanki słonecznika. Mieszam.
- Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczam. Wykładam masę komosową, na to układam warstwę z wymieszanych pomidorków koktajlowych i śliwek. Wierzch posypuję pozostałym słonecznikiem.
- Danie zapiekam około 20-30 minut, aż z góry się lekko zarumieni. Odstawiam na chwilę do lekkiego przestudzenia, następnie porcjuję łyżką. Podaję z zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz