Zapiekana quinoa ze śliwkami i pomidorkami (wegańska, bezglutenowa)

Ostatnio u nas na okrągło smażona cukinia i sałatka ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi i suszonymi pomidorkami koktajlowymi lub fasolka szparagowa z bułką tartą i słodziutkimi pomidorami malinowymi. Dzisiaj dla odmiany komosa ryżowa ze śliwkami i... pomidorkami koktajlowymi. Że zdrowo, sezonowo i różnorodnie? Sezon na pomidory trwa!


ZAPIEKANA QUINOA ZE ŚLIWKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
bez laktozy, bez glutenu

4 porcje

Składniki:
  • 1 szkl. białej quinoa (komosy ryżowej) - suche ziarna
  • 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • 350 g pomidorków małoowocowych - koktajlowych
  • 150 g śliwek (już po wypestkowaniu)
  • 70 - 100 g słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:
  1. Quinoa wsypuję do miski i zalewam wodą, odstawiam na noc do namoczenia - nie jest to obligatoryjne.
  2. Rano przepłukuję kaszę na sicie, wsypuję do garnka i zalewam 2 szklankami świeżej wody. Gotuję na małym ogniu, do czasu aż komosa wchłonie całą wodę.
  3. Pomidorki, śliwki i paprykę myję. Pomidorki kroję na połówki, ze śliwek usuwam pestkę i kroję na kawałki trochę mniejsze, niż pomidorki. Odstawiam na później.
  4. Paprykę kroję w drobną kostkę lub paseczki, dodaję do quinoa razem z przyprawami i 1/4 szklanki słonecznika. Mieszam.
  5. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczam. Wykładam masę komosową, na to układam warstwę z wymieszanych pomidorków koktajlowych i śliwek. Wierzch posypuję pozostałym słonecznikiem.
  6. Danie zapiekam około 20-30 minut, aż z góry się lekko zarumieni. Odstawiam na chwilę do lekkiego przestudzenia, następnie porcjuję łyżką. Podaję z zieleniną.
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty