Ciasto orzechowe ze słonecznikiem i bez śliwek (wegańskie, pełnoziarniste)

Goście będą za godzinę? Ok, są śliwki, więc robię szybkie ciasto z owocami. Zaczynam od przekrojenia i wypestkowania śliwek, bo to zajmuje najwięcej czasu. Później tylko mieszam w jednej misce suche składniki, w drugiej mokre. Łączę, wylewam na blaszkę i... gdzie są śliwki?! No tak... Młody jakoś podejrzanie cicho siedział.
Tak właśnie powstało ciasto orzechowe ze śliwkami, bez śliwek. A że akurat innych owoców nie miałam pod ręką, dodałam słonecznik. Muszę przyznać, że wyszło nieźle i nawet Emi smakowało! Poszło całe tego samego popołudnia, ale to taki typ ciasta, które z powodzeniem wytrzyma dwa czy nawet trzy dni. Jest też świetne do zabrania na piknik czy do pracy. Smakuje trochę jak cynamonowa drożdżówka. Także chcąc nie chcąc, wyszedł całkiem fajny wypiek. 😁


CIASTO ORZECHOWE ZE SŁONECZNIKIEM I BEZ ŚLIWEK
bez jajek, bez laktozy, z mąką pełnoziarnistą

Blacha 20 x 30 cm.

Składniki:
  • 300g mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 2 szkl.)
  • 220g mąki pszennej tortowej (ok. 1 i 1/2 szkl.)
  • 120g cukru nierafinowanego trzcinowego (3/4 szkl.)
  • 100g masła orzechowego kremowego
  • 80g pestek słonecznika, łuskanych (1/2 szkl.)
  • 435g wody (1 i 3/4 szkl.)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na wierzch
  • 200g wypestkowanych śliwek, pokrojonych na połówki (lub innych owoców)
  • 40g pestek słonecznika (1/4 szkl.)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu 


Wykonanie:
  1. Najpierw śliwki pozbawiam pestek i podaję dziecku do zjedzenia. Można użyć też innych, ulubionych owoców.
  2. Piekarnik rozgrzewam do 170 C, opcja góra-dół. Blachę wykładam papierem do pieczenia. W małej miseczce mieszam łyżkę cukru z łyżeczką cynamonu - na cynamonową posypkę.
  3. Do dużej miski wsypuję obie mąki, cukier, cynamon, proszek i sodę oraz pestki słonecznika. Mieszam.
  4. Do wysokiego naczynia wlewam część wody, dodaję masło orzechowe oraz sok z cytryny i blenduję żyrafą.
  5. Składniki mokre wlewam do suchych, łącznie z pozostałą wodą, następnie mieszam dokładnie łyżką i wykładam na blachę. Wierzch ciasta posypuję słonecznikiem a następnie cukrem cynamonowym.
  6. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Studzę na kratce i kroję w kostkę. Albo odrywam kawałki jeszcze ciepłego ciasta.
Smacznego!

 Modele: Jaś i Małgosia


Komentarze

  1. Uwielbiam robić torty. Ale gdy nie mam czasu to ciasta "wrzuć i wymieszaj" szybciej się robi niż idzie do sklepu i kupuje 😉
    Mnie (jako mięsożerce) zdziwił brak jajek bądź siemienia lnianego. Ciasto wyszło! Bardzo smaczne i ciekawe. Ciasto mięciutkie w środku, a w domu pachnie cynamonem.
    Dziękuję za "szybkie ciasto".
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ostatnio tak się zastanawiałam, po co do tych wszystkich ciast są dodawane jajka, skoro i bez nich wszystko wychodzi wzorowo!
      Dziękuję za wypróbowanie przepisu i miły komentarz. Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Sprawdź również