Kopytka z fasolą mung i miętą oraz raita z ogórków (wegańskie)

Danie idealne na letni, wakacyjny obiad. Zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci. W sezonie trzeba korzystać z dobrodziejstw natury i zjadać świeżych warzyw ile tylko się da!
Kopytka jak klasyczne, tylko połowa ziemniaków wymieniona na fasolę, reszta praktycznie bez zmian. No i mięta z koperkiem dla smaku. Kolor kopytek bardziej przypomina szare kluski, ale trudno. Do podania orzeźwiający dip ogórkowy. Pasować będzie zarówno indyjska raita z ogórków jak i greckie tzatziki, wszak bardzo do siebie podobne.
P.s. Przy mniejszej ilości fasoli kopytka oczywiście także się udadzą, można więc wykorzystać jakieś obiadowe resztki z dnia poprzedniego. Mąki, jak zawsze w przypadku takich klusek, dodajemy objętościowo, ja dla orientacji podałam także gramy.


KOPYTKA Z FASOLĄ MUNG I MIĘTĄ
I RAITA Z OGÓRKÓW
bez jajek, bez laktozy

2-4 porcje

Składniki:

Zielone/szare kopytka
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kg ugotowanej fasoli mung
  • 200g mąki pszennej uniwersalnej + do podsypywania
  • 50g mąki ziemniaczanej (3 czubate łyżki)
  • 10 listków świeżej mięty (mała garstka)
  • 3 łyżki świeżego koperku 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli (do smaku)
Raita ogórkowa
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 1 kubeczek ulubionego jogurtu (naturalny, kokosowy, sojowy)
  • 10-20 listków świeżej mięty (garść)
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:
  1. Ziemniaki przeciskam przez praskę, fasolę również przeciskam przez praskę lub przekręcam przez maszynkę do mielenia.
  2. Czosnek przeciskam przez praskę a miętę i koperek drobno siekam.
  3. W garnku zagotowuję wodę. Przygotowuję stolnicę oprószoną mąką.
  4. Powyższe składniki łączę ze sobą w dużej misce, następnie uklepuję, robię na wierzchu krzyż dzieląc masę na 4 części i jedną z nich wyjmuję, w to miejsce wsypując mąkę pszenną. Dodaję wyjętą część masy ziemniaczano-fasolowej, dosypuję mąkę ziemniaczaną i wszystko razem zagniatam krótko acz dokładnie.
  5. Z ciasta odrywam po kawałku i roluję w długie wałki, z każdego odkrawam małe kopytka. W zasadzie te najmniejsze, krojone przez młodego, po ugotowaniu wyglądały najatrakcyjniej.
  6. Kluski wrzucam na wrzątek, delikatnie mieszam  drewnianą łyżką i gotuję na małym ogniu, około 2 minuty od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
  7. Kluski odcedzam i czynności powtarzam, aż do wykończenia całej masy.
  8. Ogórki dokładnie myję, odkrawam końcówki (ja swoich nie obieram) i ścieram na tarce o dużych oczkach, lub miksuję w malakserze na wiórki. Miętę drobno siekam i dodaję do ogórków. Na koniec wlewam jogurt, doprawiam kolendrą, kuminem oraz solą i pieprzem.
  9. Zielone kopytka podaję z ogórkową raitą.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty