Wegańska kartoflanka z kiszoną kapustą na odporność

Zupa ziemniaczana z kiszoną kapustą, to idealna zupa dla rekonwalescentów, czy w walce z przeziębieniem. Nie obciąża żołądka, jest delikatna dla podniebienia, zawiera dużą dawkę naturalnych antybiotyków a oprócz tego jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga wielu składników.

Kartoflanka wygląda niepozornie, ale naprawdę zaskakuje smakiem.

Zupę krem z dodatkiem kiszonej kapusty zaserwowałam sobie po zabiegu, gdy mogłam przyjmować jedzenie tylko w formie płynnej. Smak nie jest agresywny, żeby nie podrażniać wrażliwego podniebienia, więc i Młodemu podpasowała. Kapustę dodatkowo wsparłam czosnkiem i kurkumą, dzięki czemu uzyskałam zupę o dużym potencjale przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antyoksydacyjnym.


ZUPA KARTOFLANKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ
bez mięsa, bez jajek, bez śmietany

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 kostka tofu marynowanego (lub wędzonego)
  • 4 wielkie łychy kapusty kiszonej (300g)
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szkl. napoju roślinnego, np. owsianego
  • 1 litr bulionu warzywnego (lub wody + 2 kostki rosołowe wegańskie)
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Czosnek przeciskam przez praskę i odstawiam na 10 minut. Cebulę siekam. Na dnie garnka rozgrzewam olej - tyle, aby cienką warstwą pokrył całe dno. Na średnim ogniu podsmażam cebulę i czosnek razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim aż cebula zacznie się szklić - około 10 minut.
  2. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, tofu kroję w kostkę. Dodaję do garnka i podsmażam przez kolejne 5 minut.
  3. Bulion podgrzewam (lub zagotowuję wodę w czajniku) i wlewam do garnka. Dosypuję przyprawy (i ewentualnie kostkę) i gotuję przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Dodaję kapustę kiszoną i gotuję jeszcze przez 5 minut.
  5. Na koniec wlewam napój owsiany i blenduję zupę na krem. Doprawiam delikatnie czarną solą kala namak - opcjonalnie, dla jajecznego posmaku, ewentualnie dosypuję więcej kurkumy.

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty