Pieczone jabłka z kuskusem i orzechami (wegańskie)

Treściwy deser na ciepło, lub wykwintny podwieczorek? Na zimno też świetnie smakują, można je spokojnie spakować na słodkie owocowe drugie śniadanie. Pyszne, pieczone jabłka nadziewane kuskusem z orzechami!
Naprawdę szybko się je przygotowuje. Kuskus wystarczy zalać wodą i poczekać aż spęcznieje. W tym czasie siekamy orzechy i drążymy jabłuszka. Faszerowane jabłka możemy zapiekać od razu, albo odstawić do lodówki i włączyć do pieczenia tuż przed przybyciem gości. Zaparzamy herbatę i podajemy pachnące, gorące jabłuszka w towarzystwie zimnych, kremowych lodów!
Najlepsze jabłka, to te twarde i kwaskowate, ale tak naprawdę sprawdzą się każde Wasze ulubione, które akurat macie w spiżarni. Tak samo z orzechami lub dżemem - nie musicie ściśle trzymać się przepisu, dodajcie co akurat macie i lubicie!



ZAPIEKANE JABŁKA NADZIEWANE KUSKUSEM I ORZECHAMI
bez mleka, bez jajek

około 8 sztuk

Składniki:
  • 8 jabłek
  • 1/2 szkl. kaszy kuskus (100g) + 3/4 szkl. wrzącej wody
  • 2 duże garści orzechów brazylijskich lub innych ulubionych (100g)
  • 2 czubate łyżki jasnego kwaskowatego dżemu, u mnie z pigwowca
  • 1 łyżka cukru kokosowego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzewam do 170 C, funkca góra-dół. Naczynie żaroodpornie smaruję olejem.
  2. Kuskus płuczę pod bieżącą wodą, wsypuję do większej miski i zalewam wrzącą wodą. Powinna sięgać około 1 cm powyżej kaszy. Zostawiam do spęcznienia.
  3. Jabłka myję, osuszam. Odcinam czapeczki i odkładam na później. Wnętrza jabłek wydrążam przy pomocy łyżeczki/małej miarki - usuwam gniazdo nasienne i część miąższu, zostawiając ścianki na grubość około 1 cm.
  4. Orzechy siekam i dodaję do miski z napęczniałą kaszą. Wsypuję cukier, cynamon, dodaję ekstrakt waniliowy i dżem z pigwowca. Wszystko dokładnie mieszam. Masa powinna być lekko lepka. W razie potrzeby dodaję więcej dżemu, który sklei masę.
  5. Wydrążone jabłka faszeruję nadzieniem z kaszy i orzechów. Wierzchy przykrywam odciętymi czapeczkami.
  6. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym. Zapiekam przez około 30 minut, w zależności od rodzaju i wielkości jabłek.
  7. Jabłka z piekarnika faszerowane kuskusem i orzechami, serwuję na ciepło z gałką lodów i posypane bakaliami. Można je też podawać na zimno, jako zdrową przekąskę w szkole, w pracy, lub na spacerze.
Smacznego!





Komentarze

Popularne posty